Θυμάστε τη δήλωση του Πρωθυπουργού στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το 2015 ότι «αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει νέο Μνημόνιο»; Ε, κάτι παρόμοιο –που μένει να αποδειχθεί ή να διαψευσθεί μόνο από τα γεγονότα και όχι από τους πρωταγωνιστές –είπε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο Νίκος Βούτσης, σε αρκετά θετική διάθεση, μίλησε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και υποστήριξε ότι «σε αυτή τη Βουλή δεν θα υπάρξει ψήφιση προληπτικών μέτρων».

«Εχουμε πει ότι σ’ αυτή τη Βουλή μέτρα συγκεκριμένα εκ προοιμίου, προληπτικά μέχρι το 2018, δεν πρόκειται να έρθουν για ψήφιση. Δεν πρόκειται να πούμε ότι μόνος του ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να κάνει ό,τι θέλει» είπε επικαλούμενος το παράδειγμα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και την εξουσιοδότηση που έλαβε το 2010 μετά την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου, το οποίο όπως είπε «είναι αντισυνταγματικό». Ξέχασε μάλλον ότι ανάλογη διάταξη – εξουσιοδότηση έχει περάσει και από τον ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του τρίτου Μνημονίου (άρθρο 3).

Παράλληλα ο Βούτσης έδωσε τέλος στα σενάρια ότι θα ζητηθεί να υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία (των 180) για τη συμφωνία της αξιολόγησης. «Δεν το έχει προτείνει κανείς. Δεν παρακαλάμε κανέναν να ψηφίσει» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ για τη διαπραγμάτευση σχολίασε ότι «υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας, μια αλληλοκατανόηση και κατανόηση μεγαλύτερη απ’ ό,τι στο παρελθόν. Με το ΔΝΤ έχει διευκρινιστεί ότι δεν είμαστε εμείς το εμπόδιο, αλλά η διαφωνία του με τους θεσμούς για τα υπόλοιπα θέματα».