Στον εκλογικό νόμο αλλά και στις μεταρρυθμίσεις γενικότερα αναφέρθηκε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε ημερίδα της Βουλής με θέμα «Μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση και Ανάπτυξη: Εμπειρίες και Προτάσεις».

Για τον εκλογικό νόμο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγή έπειτα από διάλογο και υπογράμμισε ότι «έχει δημιουργηθεί εκλογικός νόμος που αντιστοιχεί σε μια εποχή που το πρώτο κόμμα λάμβανε 40% ή και περισσότερο» και «το μπόνους των εδρών αποσκοπούσε στο να υπάρξει πολιτική σταθερότητα. Τα τελευταία χρόνια αυτή η λογική τίθεται σε αμφισβήτηση και σωστά».

Κι έδωσε μία πρόγευση, σημειώνοντας ότι το νέο σύστημα θα πρέπει να αναζητά πιο αυθεντικούς τρόπους εκπροσώπησης της κοινωνίας και πιο ισχυρή κοινωνική βάση για τη διακυβέρνηση της χώρας, παρά να μένει σε τεχνικά στοιχεία διακυβέρνησης.

Για τις μεταρρυθμίσεις υποστήριξε ότι «η κοινωνία είναι έτοιμη να στηρίξει βαθιές αλλαγές, αν αυτές αποκαθιστούν τις σχέσεις εμπιστοσύνης με θεσμούς και καταπολεμούν τις ανισότητες», καθώς και ότι «σε πολλές περιπτώσεις είναι όρος ύπαρξης. Δεν είναι δηλαδή ένα επιθυμητό βήμα, το οποίο πρέπει να κάνουμε, αλλά είναι όρος ύπαρξης για το μέλλον». Τέτοια, είπε, είναι η περίπτωση προφανώς της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού ζητήματος, αλλά και το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης δεν απέχει από αυτήν την κατηγορία.