Τρίτη και φαρμακερή ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, αφού για μία ακόμη φορά υπήρξε αδυναμία συμφωνίας των κομμάτων στη στελέχωση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Στην ψηφοφορία ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων –4/5 των μελών –δεν επετεύχθη. Στο επίκεντρο της διαφωνίας, βέβαια, δεν βρέθηκαν τα προτεινόμενα πρόσωπα για την πλήρωση των μελών της ανεξάρτητης Αρχής αλλά οι αρμοδιότητες που θα πρέπει να έχει. «Ούτε η Βουλή (κοινοβουλευτική πλειοψηφία) ούτε ο υπουργός. Ολα τα τεχνικά ζητήματα και όλες οι αρμοδιότητες, στο ΕΣΡ» ήταν το βασικό επιχείρημα κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το γοργόν και χάριν έχει!

Αμεσα ωστόσο αναμένονται εξελίξεις επί του θέματος, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα είπε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής. «Είναι σαφές ότι η Βουλή διά της Ολομελείας της και εφόσον ήδη έχει ανοίξει ο δρόμος γι’ αυτό από την προηγούμενη διαδικασία, θα ασχοληθεί –εφόσον η κυβέρνηση φέρει, εάν φέρει, μια σχετική πρόταση –με τη συνέχεια και την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας» είπε κλείνοντας τη χθεσινή συνεδρίαση ο Νίκος Βούτσης. Κι εκτίμησε ότι «ενδεχομένως αυτό να γίνει πάρα πολύ σύντομα».

Το τελευταίο ερμηνεύθηκε από κοινοβουλευτικούς παράγοντες ως κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης ακόμα και την ερχόμενη Πέμπτη. Η Διάσκεψη πάντως δεν πρόκειται να επανέλθει επί του θέματος, αποσαφήνισε ο Νίκος Βούτσης.

Από τη Φλωρεντία με μελέτη

Θυμάστε που ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έλεγε ότι η κυβέρνηση έχει ειδική μελέτη για τον αριθμό των καναλιών που θα πρέπει να υπάρχουν στην Ελλάδα; Ε, χθες, ο Πρόεδρος Βούτσης παρέδωσε στα κόμματα την Εκθεση του Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας – Προπαρασκευαστική Εμπειρογνωμοσύνη για τη Δημοπρασία Αδειών Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης στην Ελλάδα: αριθμός αδειών και τιμή εκκίνησης. Η Εκθεση καταλήγει στο ότι πρέπει να δοθούν τέσσερις άδειες για κανάλια υψηλής πιστότητας (High Definition).

Υποψίες και ταφόπλακες

Το γεγονός ωστόσο προκάλεσε σημαντικές ενστάσεις από την αντιπολίτευση. Από το ΠΑΣΟΚ o Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε «ύποπτη» την Εκθεση λόγω του ότι καταλήγει στον αριθμό τέσσερα στον οποίο είχε αναφερθεί ο Παππάς έναν μήνα νωρίτερα.

Απαντώντας του ο Πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι το τέσσερα ήταν γνωστό καθώς η χώρα διαθέτει τέσσερις πολυπλέκτες. «Ε, τότε, αυτό είναι προτιμότερο να το κρίνει το ΕΣΡ παρά οι κομματικές πλειοψηφίες» ανταπάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης χαρακτηρίζοντας την Εκθεση «ταφόπλακα» για τον υπουργό Επικρατείας. «Είναι η πιο τρανή απόδειξη πως τα πάντα θα πρέπει να καθορίζονται από το ΕΣΡ. Η Εκθεση είναι η ταφόπλακα οποιουδήποτε λέει ότι πρέπει να αποφασίζει η Βουλή. Αν είναι τεχνικά τα ζητήματα, τότε θα τα πάτε στην ανεξάρτητη Αρχή. Δεν έχει κανέναν λόγο να αποφασίζει ο υπουργός. Αν το δεχθείτε, θα υπάρξει η απαραίτητη συναίνεση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τη ΝΔ, ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι δεν είναι αρμόδιος να τοποθετηθεί επί των τεχνικών ζητημάτων που θέτει η Εκθεση. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «ακόμα κι αν ο αριθμός είναι σωστός, αφήστε αυτό να το κρίνει το ΕΣΡ». Και επέμεινε στην πάγια θέση της ΝΔ ότι όλες οι αρμοδιότητες αδειοδότησης πρέπει να ανήκουν στην ανεξάρτητη Αρχή.