Η Volksbühne (Λαϊκή Σκηνή) δεσπόζει στην Πλατεία Ρόζα Λούξεμπουργκ που είναι γεμάτη με τσιτάτα της διάσημης επαναστάτριας και κορυφαίας μορφής του κομμουνιστικού κινήματος. Εκεί ανέβαιναν στη δεκαετία του 1920 οι επιθεωρήσεις κατ’ εντολήν του Κομμουνιστικού Κόμματος –αυτόν τον χώρο επέλεξε σχεδόν έναν αιώνα αργότερα ο Γιάνης Βαρουφάκης για το πανευρωπαϊκό του εγχείρημα: την Κίνηση για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2015 (DiEM25).

Οι συμβολισμοί προφανείς: στο Βερολίνο, στη «μύτη» του Σόιμπλε και της Μέρκελ, παρουσίασε την κίνησή του ως «απαραίτητη ουτοπία για να αποτραπεί η διάλυση της Ευρώπης». Είναι η εναλλακτική στην «πλάνη της επανεθνικοποίησης», μια απάντηση στην «εθνικοποίηση της ελπίδας», ένα κίνημα για τον «εκδημοκρατισμό των θεσμών της ΕΕ».

Στο Κόκκινο Σαλόνι, τη μικρή αίθουσα της Σκηνής όπου έγινε το πρωί η συνέντευξη Τύπου του Βαρουφάκη με τον κροάτη συγγραφέα Σρέκο Χόρβατ, έμπαινε μόνον όποιος δημοσιογράφος είχε εξασφαλίσει διαπίστευση. Οι υπόλοιποι έμειναν εκτός, με πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τη διαφάνεια που θέλει να κάνει σημαία του το κίνημα Βαρουφάκη.

Και τα εισιτήρια (12 ευρώ το κανονικό, 8 το μειωμένο) για τη βραδινή «πρεμιέρα» της κίνησης στη Λαϊκή Σκηνή υπήρχαν μόνο στο ταμείο για όσες θέσεις δεν κάλυψαν οι προσκεκλημένοι.

Από τη Γερμανία χαιρέτισε η Κάτια Κίπινγκ, συμπρόεδρος του Λίνκε, που θεωρητικά είναι σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ. Το DiEM25 θα ενεργοποιηθεί από το ατομικό και το τοπικό επίπεδο σε μια ψηφιακή πλατφόρμα, ακόμη και με εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, με στόχο να φτάσει στο αναλογικό επίπεδο, σε όλη την Ευρώπη.

Μπορεί το κίνημά του να αποτύχει, παραδέχθηκε ο Γιάνης, αλλά είναι ο μόνος λόγος που τον κάνει να ξυπνά με ενέργεια το πρωί.