Δικαστές Vs Κυβέρνησης. Αυτός θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος της ομόφωνης ανακοίνωσης που δημοσιοποίησε χθες η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Η μεγαλύτερη αριθμητικά, δηλαδή, Ενωση δικαστικών λειτουργών, η οποία μέχρι σήμερα είχε μια πιο αποστασιοποιημένη στάση σε σχέση με τις αντιδράσεις των άλλων δικαστικών ενώσεων.

Ισως γι’ αυτό όσοι γνωρίζουν καλά τα του οίκου της Θέμιδος έσπευσαν να μιλήσουν για στροφή 180 μοιρών. Το μήνυμα των δικαστικών λειτουργών προς την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία είναι σαφές: Πάρτε πίσω το Ασφαλιστικό.

Η αφορμή μπορεί να είναι η αποχή των δικηγόρων, που ευθέως πλήττονται από τις αλλαγές, αλλά οι δικαστές παίρνουν θέση για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής στηλιτεύοντας ευθέως «το καθεστώς των Μνημονίων» το οποίο οδηγεί «πλέον τη χώρα σε αδιέξοδο».

Επιπλέον στρέφουν τα βέλη τους «στη νομοθέτηση καθ’ υπόδειξη των θεσμών και με έξωθεν παρεμβάσεις που υποβαθμίζει την ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης» και στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα των δικηγόρων. Για ποιους χτυπά η καμπάνα;