Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης ξορκίζουν με κάθε τρόπο τόσο τα σενάρια των εκλογών όσο και της διαφορετικής κυβερνητικής σύνθεσης από την παρούσα Βουλή.

Τόσο η «φωνή» της κυβέρνησης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, όσο και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης ξεκόβουν ακαριαία αυτές τις κουβέντες. Μάλιστα, πάνε ένα βήμα παρακάτω, υποστηρίζοντας ότι συμφέροντα, πολιτικά και επιχειρηματικά, προωθούν αυτά τα σενάρια, με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Και εγώ συμφωνώ μαζί τους. Μέχρι που, να, εμφανίζεται ο πρόεδρος – υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος και βάζει φωτιά στα μπατζάκια τους. Με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real» δεν δίστασε να απειλήσει με προσφυγή στις κάλπες, αν επιμείνουν σε ορισμένα δύσκολα ζητήματα οι θεσμοί. Αλήθεια, τι συμφέροντα υπηρετεί –κατά την κυβερνητική λογική –ο Πάνος; Πολιτικά ή επιχειρηματικά;

Δεν υπάρχει σχέδιο διαφυγής

Εσπευσε πάντως ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης να μαζέψει τις απειλές του Καμμένου. Με συνέντευξή του στον 9,84 υπενθυμίζει πως υπάρχει νωπή λαϊκή εντολή, η κυβέρνηση ασκεί την πολιτική της στο πλαίσιο αυτής της εντολής και ότι υπάρχει και απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Μάλιστα, συμπλήρωσε πως δεν υφίσταται κανένα σχέδιο διαφυγής του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία, καθώς υπάρχει πολλή δουλειά. Τι να κάνει και ο Δραγασάκης, έπρεπε να σβήσει τη φωτιά που έβαλε ο Πάνος, πριν αυτή επεκταθεί.

Απλώς, την επόμενη φορά, θα μπορούσαν να το έχουν συζητήσει και μεταξύ τους πριν αρχίσουν τις δηλώσεις. Δεν κάνει κακό ο εσωτερικός διάλογος.

Φώφη: «Επιτέλους σοβαρευτείτε»

Επί του θέματος αναφέρθηκε, μέσω twitter, και η Φώφη Γεννηματά. «Επιτέλους σοβαρευτείτε. Μόνο εκλογές ξέρετε να κάνετε; Αν δεν μπορείτε, παραιτηθείτε» έγραψε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Υποστήριξε επίσης ότι «η χώρα δεν αντέχει να ξαναζήσει τα δραματικά αδιέξοδα του περασμένου καλοκαιριού».

Αλλη κυβέρνηση χωρίς εκλογές

Από το Ρέθυμνο, όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο Σταύρος Θεοδωράκης –στο πλαίσιο της Παγκρήτιας Συνάντησης φίλων και εθελοντών του Ποταμιού –δεν ήταν δυνατό να μη σχολιάσει και αυτός τη συνέντευξη Καμμένου και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Είναι αστείο που κάποιοι, και μέσα στην κυβέρνηση, αφήνουν ως υπονοούμενο το ενδεχόμενο η χώρα να πάει ξανά σε εκλογές μέσα σε έξι μήνες. Πρέπει να αποφύγουμε τις εκλογές. Εχουμε όμως μια κακή κυβέρνηση, που δεν αντιλαμβάνεται τον παλμό του κόσμου. Νομίζω ότι ο κύριος Τσίπρας θα πρέπει να αντιληφθεί τις ευθύνες του και να αναζητήσει από αυτή τη Βουλή μια άλλη κυβέρνηση» είπε.

«Δεν πιστεύουμε στις οικουμενικές»

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ρωτήθηκε και για τα του οίκου του και το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματος σε οικουμενική κυβέρνηση. «Εμείς δεν πιστεύουμε στις οικουμενικές γιατί αν είναι όλοι μέσα κανείς δεν θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Ολοι θα προσπαθούν να διασώσουν τον εαυτό τους» εκτίμησε.

Εσπευσε όμως να ξεκαθαρίσει ότι το Ποτάμι ανέκαθεν υπερασπιζόταν τη λύση μιας «κυβέρνησης επαϊόντων», δηλαδή που θα έχουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. «Αυτή την κυβέρνηση, εάν και εφόσον συσταθεί, εμείς έχουμε σκοπό να τη στηρίξουμε. Οχι για να γίνουμε εμείς υπουργοί, αλλά για να στηρίξουμε μια κυβέρνηση σωτηρίας της χώρας» πρόσθεσε. Διευκρίνιση με νόημα θα έλεγα…

Αγαλμα στον πολίτη,

όχι στον Σόιμπλε

Το καλύτερο, βέβαια, σας το άφησα για το τέλος. Ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσον αφορά το άγαλμα που θέλει να του στήσουν οι Ελληνες. «Οι Ελληνες, αν και όποτε βγούμε από την κρίση, πρέπει να κάνουμε ένα άγαλμα στον έλληνα πολίτη. Αυτός θα μας βγάλει από την κρίση. Αυτός βασανίστηκε. Ολοι οι άλλοι, του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού, δεν μπορώ να πω ότι είχαν καμία θετική συμβολή στην αντιμετώπισή της» είπε ο Θεοδωράκης. Δεν έχει άδικο…

Και ο Λεβέντης το βιολί του

Πολιτικές εξελίξεις, και μάλιστα σύντομα, προβλέπει και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Γι’ αυτό και επαναφέρει όπου σταθεί και όπου βρεθεί την (δική του) πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση καθώς, όπως εξηγεί, «θα ζήσουμε δύσκολες στιγμές αν αυτό δεν συμβεί». Υποστηρίζει πως η κυβέρνηση Τσίπρα σε κάνα δυο μήνες θα καταρρεύσει και τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Είπαμε, μόνος μάρτυρας ο χρόνος!

Χαρτορίχτρα ο Λαφαζάνης

Πάντως, πέρα από τις κυβερνητικές αρρυθμίες, υπάρχει κάποιος που εδώ και σχεδόν πέντε μήνες προβλέπει την κυβερνητική κατάρρευση. Φυσικά αναφέρομαι στον ηγέτη της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Οχι μόνο μίλησε από την Κόρινθο για κατάρρευση της κυβέρνησης αλλά υποστήριξε ότι θα γίνει «μέσω γενικής κοινωνικής κατακραυγής και κοινωνικής εξέγερσης· πνέει τα λοίσθια και βρίσκεται μπροστά σε ανυπέρβλητο αδιέξοδο».

Σε γενικές γραμμές, ο Παναγιώτης είναι διορατικός. Αυτά που δεν κατάφερε να προβλέψει ήταν η στροφή του Αλέξη το καλοκαίρι και η εκλογική αποτυχία του κόμματός του. Στα υπόλοιπα πάντως, οι σύντροφοί του τον παρομοιάζουν με χαρτορίχτρα. Και το λένε σοβαρά! Το αν θα δικαιολογήσει τον τίτλο που του αποδίδουν για το συγκεκριμένο θέμα, μόνο ο χρόνος θα είναι μάρτυρας.