Με τη διαρροή επιλεκτικών στοιχείων κατά των προηγούμενων διοικήσεων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) και των εποπτευόμενων συγκοινωνιακών φορέων (ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ) επιχείρησε χτες ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης να αιτιολογήσει στη Βουλή την επαναφορά της διαρχίας (πρόεδρος –διευθύνων σύμβουλος) στις διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για το «βόλεμα ημετέρων» μέσω της διαρχίας στις διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών, ο υπουργός διένειμε αποσπασματικά στοιχεία για να καταδείξει ότι στους οργανισμούς υπήρχε κατασπατάληση χρημάτων, η οποία οφειλόταν στο ότι τις αποφάσεις ελάμβανε μόνο ένα πρόσωπο, που συγκέντρωνε ταυτοχρόνως τις ιδιότητες του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

Τώρα που στις θέσεις αυτές τοποθετούνται δύο ξεχωριστά πρόσωπα, θα υπάρχει μια μορφή «εσωτερικού ελέγχου», υποστήριζαν κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών, δικαιολογώντας έτσι και την επιπλέον δαπάνη που θα προκύψει από την τοποθέτηση ξεχωριστών προέδρων στους οργανισμούς!

Πέρασαν εννέα μήνες…

Ωστόσο, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι μέσω των στοιχείων «για κατασπατάληση χρημάτων του ΟΑΣΑ σε δράσεις προβολής», καταγγέλλεται και το εννιάμηνο του 2015, όπου την εποπτεία των συγκοινωνιακών φορέων είχε ο ίδιος ο Σπίρτζης, ως καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός!

Σημειώνεται ότι ο υπουργός επί μήνες δεν είχε καμιά επαφή με τις διοικήσεις των ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, τις οποίες όμως εξακολουθούσε να διατηρεί στους οργανισμούς! Κι αυτό παρότι, όπως ο ίδιος ανέφερε χτες, προκαλούσαν ζημιές σε αυτούς!

Πάντως, ο πρώην επικεφαλής του ΟΑΣΑ Γρηγόρης Δημητριάδης απαντώντας στον Σπίρτζη, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Σε έναν όμιλο με ετήσιο τζίρο πάνω από 250 εκατ. ευρώ και πάνω από 1 εκατ. επιβάτες την ημέρα, η προώθηση της νέας μηνιαίας κάρτας των 30 ευρώ, του mobile ticketing κ.λπ. κόστισαν συνολικά για δύο χρόνια μόλις 183 χιλ. ευρώ (…)

Αντίστοιχα, τα οφέλη ήταν πολλαπλάσια, καθώς η μηνιαία κάρτα πούλησε τόσο πολύ, που κάλυψε τις απώλειες του πρώτου διαστήματος από τις μειώσεις εισιτηρίων, που ήταν περίπου 800 χιλ. ευρώ τον μήνα…».

Το μήλο και η λεμονιά

Η πολιτική και η νέα γενιά είναι σίγουρα ένα ζήτημα που μπορεί να συζητάει κανείς με τις ώρες. Μια προσέγγιση θα αποπειραθούν να κάνουν εκπρόσωποι πολιτικών νεολαιών, σήμερα, στις 19.00, στο free thinking zone.

Τη συζήτηση θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Τάκης και Αιμίλιος Περδικάρης. Στο τραπέζι θα καθήσουν ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, ο πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο Λευτέρης Καρχιμάκης, εκπρόσωπος της Αριστερής Ενότητας, πρώην φοιτητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, που αποσπάστηκε από την Κουμουνδούρου κατά την πρόσφατη διάσπαση.

Πάντως, ο νεαρός Λευτέρης είναι γιος του πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη. Τι μας δείχνει αυτό; Πως το μήλο έπεσε κάτω από τη… λεμονιά, καθώς ασχολείται με την πολιτική, όμως κύλησε αρκετά μακρύτερα και αρκετά ριζοσπαστικότερα.

Επίθεση Λαφαζάνη

Το είχαμε προβλέψει πως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα προσαρμόσει τη χειμερινή του επίθεση κατά της κυβέρνησης στο κεφάλαιο που αποτελεί για την ίδια ταμπού, το γήπεδο των ιδιωτικοποιήσεων.

Τα χώνει εδώ και μέρες για τη συμφωνία του ΑΔΜΗΕ και την παραχώρηση των αεροδρομίων, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος χθες από το Ηράκλειο ξιφούλκησε εναντίον του Μαξίμου μιλώντας πάλι για «στρατιωτική κατοχή»!

Τα παραπάνω όμως δεν αποτελούν παρά προειδοποιητικές βολές. Την κεντρική του επίθεση θα την ξεδιπλώσει παραμονές Χριστουγέννων, οπότε και οι υποψήφιοι μνηστήρες για το λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να υποβάλουν τις προσφορές τους.

Ο Βενιζέλος και

η εθνική οίηση

«Ζητώ από την κυβέρνηση, τον υπουργό Πολιτισμού και τον Πρωθυπουργό να μελετήσουν τα δεδομένα και να μην νομίσουν ότι και στο θέμα αυτό η Ιστορία ξεκινά τον Ιανουάριο του 2015. Η Ιστορία είναι πάνω από τη δημοκρατική συγκυρία και τις διακυμάνσεις της» είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος , σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για πολιτική και διπλωματική διεκδίκηση και κάλεσε την κυβέρνηση να μην αποκλείσει τη νομική διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Με ιστορική συνείδηση και εθνική οίηση –που είναι η μόνη που μπορεί να δικαιολογείται –να προβάλλουμε τα επιχειρήματα για την επιστροφή των Γλυπτών στο όνομα του μνημείου και όχι της δικής μας αντίληψης» είπε χαρακτηριστικά.