Δεν έχει προηγούμενο η τακτική της κυβέρνησης στην κατάθεση τροπολογιών. Κι αυτό γιατί στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες, το οποίο εισήχθη χθες προς συζήτηση στην Ολομέλεια –και είναι το πρώτο έπειτα από πολύ καιρό που ακολουθεί κανονική και όχι κατεπείγουσα διαδικασία -, κατατέθηκαν 14, παρακαλώ, τροπολογίες!

Στις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο αρμόδιος υπουργός (Αγροτικής Ανάπτυξης) Βαγγέλης Αποστόλου απάντησε ότι αυτές θα εξεταστούν σήμερα, εννοώντας ενδεχομένως πως το γεγονός ότι κατατέθηκαν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα γίνουν και όλες δεκτές. Για να δούμε…

«Γιατί χάσαμε τις τράπεζες;»

Μένω στη Βουλή γιατί 16 από τους 17 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης –δεν υπογράφει μόνο η Φώφη Γεννηματά –κατέθεσαν επερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με θέμα την «κατάρρευση και το ξεπούλημα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος» και τις «ολέθριες επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία».

Οπως τονίζουν, στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου πρωταγωνίστησαν hedge funds τα οποία μηδένισαν την αξία των μετοχών που θα έμεναν στους παλαιούς μετόχους και ελλείψει σοβαρού ανταγωνισμού απέκτησαν, έναντι πινακίου φακής, τις τράπεζες.

«Η ανακεφαλαιοποίηση έγινε μέσα σε μια εξαιρετικά κακή συγκυρία, με διάχυτο το κλίμα της πολιτικής αστάθειας, με την αξιολόγηση του προγράμματος από τους πιστωτές σε εκκρεμότητα και χωρίς να έχει λυθεί καν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Από τη διαδικασία μάλιστα αποκλείστηκαν τόσο το ελληνικό Δημόσιο όσο και οι έλληνες μικροεπενδυτές, ενώ η αβεβαιότητα αποθάρρυνε πολλούς θεσμικούς επενδυτές για τους οποίους δεν έχει αποσοβηθεί ακόμη ο κίνδυνος του Grexit» σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Κάτι ανάλογο έπραξε όμως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, ζητώντας από τον υπουργό Οικονομικών την κατάθεση της έκθεσης γνωμοδότησης του χρηματοοικονομικού συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών.

Ο ίδιος επισημαίνει την ανάγκη «να χυθεί φως στους λόγους για τους οποίους τροποποιήθηκε τελευταία στιγμή η σχετική διάταξη που τελικά ανάγκασε το ΤΧΣ να αποδεχθεί τις τιμές κάλυψης που πρότειναν οι επενδυτές κατά τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των συστημικών τραπεζών».

ΔΑΚΕ κατά Φορτσάκη

Τον υπουργό Παιδείας προσπάθησε να «εκθέσει» ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Θόδωρος Φορτσάκης με ερώτηση στη Βουλή, αλλά αυτή τη φορά την πάτησε αφού ξεσήκωσε εναντίον του κι όχι εναντίον του Νίκου Φίλη τη ΔΑΚΕ των εκπαιδευτικών!

Αφορμή, πρόσφατη συγκριτική έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία μεταξύ άλλων αναφερόταν στον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα στα ελληνικά σχολεία και στις ώρες διδασκαλίας εκπαιδευτικών, εμφανίζοντας τη χώρα μας ευνοημένη.

Ετσι λοιπόν ο Φορτσάκης κατέθεσε ερώτηση προς τον Φίλη για να μάθει «σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες πρόκειται να προβεί το υπουργείο Παιδείας για την αξιοποίηση των δεδομένων της έκθεσης, με σκοπό την ανάταση του εκπαιδευτικού συστήματός μας, ιδίως ενόψει των χιλιάδων κενών που υπάρχουν ακόμη στα σχολεία».

Με άλλα λόγια, ρώτησε πότε θα γίνουν αύξηση ωρών διδασκαλίας, συγχωνεύσεις σχολείων, αύξηση αριθμού μαθητών ανά τάξη κ.λπ.

Μόνο που ο Φορτσάκης ξεσήκωσε εν τέλει τη ΔΑΚΕ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία του επιτέθηκε χαρακτηρίζοντας βιαστική και αριθμολαγνική την προσέγγισή του, «όπως ακριβώς ήταν και η κυβερνητική πολιτική που εφαρμόστηκε από τη ΝΔ τον καιρό της συγκυβέρνησής της με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, για όσο υπήρχε η τελευταία ως κυβερνητικός εταίρος».

Η ΔΑΚΕ εξήγησε ότι τα στοιχεία αναφέρονται στο 2013 και σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει προς το χειρότερο, ενώ για δείκτες όπως οι ώρες διδασκαλίας ανά έτος, οι αμοιβές εκπαιδευτικών κ.λπ. ο ΟΟΣΑ δεν έλαβε υπόψη παράγοντες όπως το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας και η ύπαρξη ολιγοθέσιων σχολείων που καλύπτουν τις ανάγκες δυσπρόσιτων περιοχών.

Ο επίλογος όμως είναι όλα τα λεφτά:

«Αναρωτιέται κανείς, εύλογα, αν η σπουδή του κ. Φορτσάκη οφείλεται στην πιθανότητα η ΝΔ να έχει ήδη λάβει την πολιτική απόφαση να «βάλει πλάτη» στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή και αντεκπαιδευτική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που θα διαλύσει το δημόσιο σχολείο και τους λειτουργούς του. Φαίνεται πως σκόπιμα ξεχνούν πως η θεσμοθέτηση της αναλογίας μαθητών ανά τμήμα στο 1:25 κατακτήθηκε με αγώνες των εκπαιδευτικών και θεσμοθετήθηκε όταν πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Κώστας Καραμανλής».

Μήπως στέλνουν έτσι και… μήνυμα για νέο πρόεδρο;

Επιμένει ο Λαφαζάνης

Από τη στιγμή που η Λαϊκή Ενότητα έμεινε εκτός Βουλής, ο ηγέτης Παναγιώτης Λαφαζάνης προσπαθεί να είναι πανταχού παρών προκειμένου να αναλύει τις θέσεις του κόμματός του. Και πού αλλού θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα, από την παρουσίαση ενός βιβλίου που υποστηρίζει την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, κάτι που αποτελεί άλλωστε τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής του πρότασης.

Ετσι, ο Παναγιώτης μιλάει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου –και φίλου της ΛΑΕ όπως μου μετέφεραν –Νίκου Ιγγλέση, με τον τίτλο «Η επανάσταση του Grexit – Το σχέδιο».

Βλέπετε, στην Κάνιγγος αγκαλιάζουν όλες τις προσπάθειες γύρω από το επίμαχο ζήτημα του εθνικού νομίσματος. Αλλωστε, μαθαίνω πως κάποια στιγμή, στις αρχές του 2016, θα πραγματοποιήσουν και εκδήλωση όπου θα παρουσιάζουν πλήρως το σχέδιό τους για απαγκίστρωση της χώρας από τη «φυλακή» –όπως τη χαρακτηρίζουν –του ευρώ.