Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει πράγματι, πάντως η πληροφορία που μου ήρθε χθες από παράγοντα του υπουργείου Παιδείας έχει πλάκα.

Μέσα στην απελπισία τους εκεί στη Νέα Δημοκρατία να βρουν νέο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τον πρόεδρο, ώστε και να μην πέσει όπως το προηγούμενο αλλά και να μην κοστίσει ο κούκος αηδόνι, κάποιος είχε την ιδέα: γιατί, ρε παιδιά, δεν ζητάμε από το υπουργείο Παιδείας να μας παραχωρήσει το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας «Ζευς» με το οποίο διεξήχθησαν κάμποσες φορές πρυτανικές εκλογές;

Πράγματι, λένε οι πληροφορίες μου, στελέχη της ΝΔ προσέγγισαν στελέχη της κυβέρνησης στο Παιδείας για να δουν αν είναι εφικτό να χρησιμοποιήσουν το σύστημα αυτό, το οποίο διατίθεται από ανεξάρτητο φορέα, το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), και άρα δεν θα τους στοίχιζε ακριβά –αν δεν παρεχόταν δωρεάν.

Το σύστημα αυτό, να σας πω για την ιστορία, έχει εφευρεθεί από τον Ben Adida, μηχανικό λογισμικού και τεχνικό σύμβουλο του Χάρβαρντ, και αποτελεί παραλλαγή του δικού του συστήματος ονόματι Helios.

Η επικοινωνία των Αρχών και των ψηφοφόρων γίνεται μέσω ενός απλού προγράμματος περιήγησης στον Παγκόσμιο Ιστό (web browser), ενώ προστατεύεται όπως ακριβώς και οι οικονομικές συναλλαγές μέσω Διαδικτύου.

Η ακεραιότητα της ψηφοφορίας είναι μαθηματικά επαληθεύσιμη από τον καθένα μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας και χωρίς προσβολή του απορρήτου.

Αυτό που παρέβλεψαν στη ΝΔ είναι ότι από τον περασμένο Ιούνιο, επί υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, το σύστημα αυτό έχει περιέλθει σε… δυσμένεια –τουλάχιστον στην Παιδεία –καθώς η κυβέρνηση της πρώτη φορά Αριστεράς αποφάσισε να επαναφέρει τις εκλογές με κάλπη στα πανεπιστήμια, παρότι πολλές τέτοιες εκλογές έχουν ακυρωθεί λόγω κλοπής κάλπης από φοιτητές και παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη διεξαχθεί δεκάδες ηλεκτρονικές ψηφοφορίες χωρίς κανένα παρατράγουδο.

Πάντως, οι βολιδοσκοπήσεις φαίνεται πως δεν προχώρησαν, τουλάχιστον ακόμα, και στη ΝΔ ακόμα ψάχνουν σύστημα για να εκλέξουν… πρύτανη.