Το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου βγήκε από την προεκλογική κούρσα μόλις εννέα μήνες από την ίδρυσή του, αλλά στην περίπτωση του Γιώργου Καρατζαφέρη δεν έχω αμφιβολία ότι η απόφαση υπήρξε ακόμη πιο δύσκολη, καθώς με την απόσυρση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού από τις εκλογές, φαίνεται να κλείνει ένας κύκλος 15 ετών.

«Στις επικείμενες «προκατασκευασμένες» εκλογές οι συνθήκες είναι απαγορευτικές για τον ΛΑΟΣ. Οι σχεδιασμοί των υπερκείμενων των κομμάτων δυνάμεων εξυπηρετούνται από «εύκαμπτους» και «Γουλιμήδες»» είναι το μήνυμα Καρατζαφέρη που συνοδεύει τον αποχαιρετισμό.

Το παρήγορο είναι ότι αφήνει κι ένα «παράθυρο» επιστροφής: «Η άρνηση προσαρμογής σε ρόλους που απαιτούν, ισοδυναμεί με casus belli. Πώς και πότε θα αναμετρηθούμε μαζί τους, θα το επιλέξει ο λαός και εμείς. Ο καιρός –και η χώρα –έχουν γυρίσματα».

ΛΑΕ: δεν υπάρχει ούτε ρούβλι!

Δεν είναι όμως μόνο το ΚΙΔΗΣΟ και ο ΛΑΟΣ προφανώς που δεν έχουν λεφτά για… χάσιμο στις εκλογές. Ενα από τα σημαντικότερα –για να μην πω το σημαντικότερο –πρόβλημα που αντιμετωπίζει η λαφαζανική Λαϊκή Ενότητα, είναι το οικονομικό.

Δεν υπάρχει ευρώ, επισημαίνουν κορυφαία στελέχη της. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει ούτε ρούβλι ούτε καν δραχμή. Ισως για αυτό να προκρίνουν ως λύση το εθνικό νόμισμα. Το πρόβλημα όμως είναι σοβαρό, καθώς καλούνται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις μιας εκλογικής αναμέτρησης με τεράστιες δυσκολίες.

Υπάρχει όμως και κάτι χειρότερο. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον ορισμένοι από αυτούς, σίγουρα όσοι έφυγαν με τη Λαϊκή Ενότητα, κατέθεταν με πάγια εντολή ένα σημαντικό ποσό της βουλευτικής τους αποζημίωσης, περίπου 2.500 ευρώ στο κόμμα τους.

Ακόμη και η τελευταία τους αποζημίωση για τον μήνα Αύγουστο πήγε στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας το καινούργιο τους κόμμα ταπί. Φαντάζομαι όχι επειδή το ήθελαν, αλλά διότι δεν πρόλαβαν να ακυρώσουν την πάγια εντολή.

Ο Κουτσούμπας και οι λαφαζανιές

Την Κυριακή που μας πέρασε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Νίκαια με αφορμή τη συμπλήρωση 71 χρόνων από το μπλόκο της Κοκκινιάς, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εισήγαγε έναν καινούργιο όρο στο πολιτικό λεξιλόγιο αυτών των εκλογών. Τις λαφαζανιές, αναφερόμενος στον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Προκάλεσε απορία τότε και ψάχναμε να βρούμε τι ακριβώς εννοεί με αυτό τον όρο ο Κουτσούμπας. Το εξήγησε χθες, με συνέντευξή του στον Βήμα 99,5. Είναι αυτός που λέει ψέματα και είναι φαφλατάς. Μάλιστα υποστήριξε πως η ρίζα του ονόματός του αυτό σημαίνει και για αυτό και το χρησιμοποιούν από τον Περισσό, υπενθυμίζοντας πράξεις και φράσεις από το πρόσφατο παρελθόν τού τέως υπουργού, νυν κομματάρχη.

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι είναι ένα λογοπαίγνιο χωρίς καμία διάθεση να τον προσβάλει. Φανταστείτε τι θα έλεγε αν είχε και τέτοια πρόθεση.