Τον Λαφαζάνη βρήκε αιφνιδίως μπροστά του ο απερχόμενος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Και όχι ένεκα προεκλογικών διεργασιών.

Από καραμπόλα, μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που αφορούσε πράξεις του τότε υπουργού ΠΑΠΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη για ανάκληση των τεχνικών μελετών του έργου εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές έφτασε χθες στα χέρια του νυν υπουργού.

Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός που διαχειρίζεται το έργο είχε προσφύγει κατά των πράξεων Λαφαζάνη και ειδικότερα για παράλειψη οφειλόμενων νόμιμων ενεργειών. Και η απόφαση του ΣτΕ την δικαίωσε.

Μόνον που ήρθε λίγες ημέρες μετά τη νέα απόφαση Σκουρλέτη για αναστολή των εργασιών στις Σκουριές, η οποία οδήγησε σε διαθεσιμότητα 2.000 εργαζομένους της Ελληνικός Χρυσός και κινητοποιήσεις.

Από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έσπευσαν να αναφέρουν πως η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει «λόγω ανεπαρκούς αιτιολογίας» την πράξη Λαφαζάνη του Απριλίου και όχι την πρόσφατη απόφαση Σκουρλέτη.

Ωστόσο, η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός κάνει λόγο για δικαίωση, υποστηρίζοντας πως αποδεικνύεται η νομιμότητα της λειτουργίας της και καλώντας το υπουργείο να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση της Δικαιοσύνης.

Και όπως ανέφεραν νομικοί κύκλοι, πρακτικά τις επιλογές Λαφαζάνη θα τις πληρώσει και ο Σκουρλέτης καθώς η απόφασή του πιθανότατα θα μπλοκαριστεί.