Για τον βουλευτή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, γνωρίζαμε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία, άλλωστε και στις προηγούμενες δύο ψηφοφορίες είχε καταψηφίσει τα προαπαιτούμενα. Απλά με μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το επιβεβαίωσε γράφοντας «Οχι μέχρι τέλους». Δεν νομίζω ότι θα λείψει και σε κανέναν στην Κουμουνδούρου, καθώς δημιουργούσε συχνά προβλήματα είτε δίνοντας ραντεβού στα γουναράδικα είτε ως παπασούρας.

Ακολουθεί ο Καραγιαννίδης

Εκείνος πάντως που θα προβληματίσει κάπως με τη στάση του το Μέγαρο Μαξίμου είναι ο βουλευτής Δράμας Χρήστος Καραγιαννίδης, ο οποίος προανήγγειλε ότι δεν θα δώσει θετική ψήφο στα μέτρα μιλώντας σε συγκέντρωση κτηνοτρόφων στην εκλογική του περιφέρεια. Ο Καραγιαννίδης, που ανήκει στην ομάδα των 53, είχε ψηφίσει «παρών» στην πρώτη ψηφοφορία και είχε ψηφίσει ένα «υπέρ» και ένα «παρών» στην επόμενη. Ετσι είχε δημιουργηθεί η αίσθηση πως έστω και με κρύα καρδιά θα στήριζε τη συμφωνία. Επομένως, αν δεν υπερψηφίσει τίθεται αυτόματα στους διαφωνούντες.

Φόβοι και για άλλους

Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα υπάρχει ο φόβος μήπως η νόσος των διαφωνούντων χτυπήσει και άλλους βουλευτές των 53, όπως για παράδειγμα τη βουλευτίνα Λάρισας Ηρώ Διώτη, που και αυτή ήταν στο «παρών». Το τελευταίο άλλωστε πράγμα που επιθυμούν στο Μαξίμου είναι να διευρυνθεί και στην προεδρική ομάδα η ρήξη στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Κάτι που κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία.

Αγωνιστικές διακοπές

Οπου σταθούν και όπου βρεθούν τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τον τόνο της σύγκρουσης. Κάπως έτσι εξελίχθηκε και η παραμονή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Κώστα Ησυχου στην Κέρκυρα. Βρέθηκε στο νησί του Ιονίου φιλοξενούμενος του τοπικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη. Οι δυο τους ήταν και οι βασικοί ομιλητές στην εκδήλωση υπεράσπισης του Οχι του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου που πραγματοποίησε στο Ποτάμι της Λευκίμμης το ανεπίσημο όργανο του λαφαζανισμού, η ιστοσελίδα Iskra. Πιστοί και οι δύο βουλευτές στη γραμμή της ρήξης, με τον μεν Ησυχο να υποστηρίζει ότι «Η κυβέρνηση έπρεπε να διαπραγματευτεί με τη δύναμη που της έδωσε το ηχηρό Οχι του δημοψηφίσματος και να ενεργοποιήσει εγκαίρως το εναλλακτικό σχέδιο που ήταν η ίδια η πολιτική της Ριζοσπαστικής Αριστεράς», τον δε Σαμοΐλη να αναφέρει πως «Ο λαός δεν επέλεξε την αντιμνημονιακή Ριζοσπαστική Αριστερά για να εφαρμόσει Μνημόνια». Οπως καταλαβαίνετε, οι λαφαζαναίοι δεν σταματάνε τις περιοδείες ούτε σε περίοδο διακοπών. Προφανώς μπορούν να τα συνδυάζουν και τα δύο.

Βαρουφάκης for ever

Αργία τέχνας κατεργάζεται. Μακριά από τις πολύωρες και κουραστικές διαπραγματεύσεις ο Γιάνης Βαρουφάκης επιδίδεται σε άλλες ασχολίες. Για παράδειγμα, συμμετέχει στην προσπάθεια της ιστοσελίδας Wikileaks να διαρρεύσει η συνθήκη εμπορίου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΤΤΙΡ). Η αποκαλυπτική ιστοσελίδα του Τζούλιαν Ασάνζ ξεκίνησε εκστρατεία crowdsourcing προκειμένου να συλλέξει από το κοινό 100.000 ευρώ, τα οποία θα δοθούν ως αμοιβή για όποιον αποκαλύψει το περιεχόμενο της συνθήκης που συζητείται μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και καιρό. Οπως ανακοινώθηκε από το Wikileaks, ο Βαρουφάκης ήταν από τους πρώτους που συνέβαλαν χρηματικά –άγνωστο με τι ποσό –μαζί με τη σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ, τον λευκορώσο φιλόσοφο Εβγκένι Μοροζόφ και τον αμερικανό δημοσιογράφο Γκλεν Γκρίνγουολντ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα έκανε έκκληση για τη συγκέντρωση χρημάτων μέσω twitter γράφοντας: «Η διαφάνεια χρειάζεται μια χείρα βοηθείας στην ευρωζώνη αλλά και στις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο (ΤΤΙΡ) που την επηρεάζουν».