Στην αξιωματική αντιπολίτευση το έχουν πάρει απόφαση ότι δεν θα αφήσουν σε χλωρό κλαρί την κυβέρνηση. Ετσι χθες, μετά τα όσα αποκαλύπτονται αναφορικά με τα έργα και τις ημέρες του πάλαι ποτέ τσάρου της Οικονομίας στον έκτο της οδού Νίκης, οι Μάκης Βορίδης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Χρήστος Σταϊκούρας και Σάββας Αναστασιάδης ζήτησαν με επιστολή τους να κληθεί στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια ο Γιάνης Βαρουφάκης και να εξεταστεί μάλιστα κατά προτεραιότητα.

Μικρή ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της επιστολής που απέστειλαν οι τέσσερις νεοδημοκράτες; Η πρόταση «αίτημα για κλήση του Ιωάννη Βαρουφάκη, πρώην υπουργού Οικονομικών, κατοίκου Αίγινας». Φαντάζομαι δεν αγνοούν ότι ο Βαρουφάκης έχει μετακομίσει εκεί πίσω από την Πλατεία Μαβίλη μετά τον χαμό που έγινε με τη φωτογράφιση στο νεοκλασικό με φόντο την Ακρόπολη στο «Paris Match». Απλώς έχουν χιούμορ.

Υπάρχει τελικά υπουργός

με οφσόρ στην Κύπρο;

Μένω στο γαλάζιο στρατόπεδο, μιας και παρατηρώ με ενδιαφέρον τον βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος φαίνεται να έχει πάρει φόρα. Μετά τη Νάντια Βαλαβάνη και τους λογαριασμούς της μητρός της, ξαναχτυπά.

Μαζί με άλλους 25 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης –ανάμεσά τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης –κατέθεσε ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Νίκο Παππά, Παναγιώτη Νικολούδη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Νίκο Παρασκευόπουλο.

Τι ερωτώνται όλοι αυτοί; Αν θα ελέγξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και ειδικά αυτών του οικονομικού επιτελείου καθώς και των συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού και των συνεργατών τους.

Και επί τη ευκαιρία, οι της ΝΔ ζητούν και πάλι να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν ότι υπάρχει μέλος της κυβέρνησης με οφσόρ στην Κύπρο.

O Βουλγαράκης επιστρέφει

Είναι προχθεσινό, αλλά κυκλοφόρησε χθες. Λογικό, γιατί ποιος ασχολείται πια με τον Γιώργο Βουλγαράκη για να τον παρακολουθεί κιόλας ανελλιπώς στα σόσιαλ μίντια;

Ο εν λόγω πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή ανακοίνωσε λοιπόν από προχθές στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook όχι μόνο ότι συνάντησε τον νυν πρόεδρο της ΝΔ στη Βουλή αλλά και ότι συστρατεύεται, λέει, με το κόμμα ή μάλλον για να το πω και επί λέξει έθεσε τον εαυτό του, «στη διάθεση του κόμματος ως απλός στρατιώτης».

Θα σας παραθέσω όμως και την αρχή του ποστ γιατί είναι εξίσου συγκινητική με την αυταπάρνηση Βουλγαράκη να γυρίσει χωρίς γαλόνια στην παράταξη.

«Με τον πρόεδρο της ΝΔ μας συνδέουν κοινοί αγώνες πολλών ετών και μακρά φιλία. Μαζί εδραιώσαμε την πρωτοκαθεδρία της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ’80.Μαζί καταφέραμε να δημιουργήσουμε την πιο ιδεολογικοποιημένη γενιά νεοδημοκρατών, βασιζόμενοι στις παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή».

Μάλιστα. Τελικά κανείς δεν πάει χαμένος στη συντηρητική παράταξη, αρκεί να δηλώνει πιστός του νεοκαραμανλισμού.

Απλά μαθήματα

οικονομικών

Ο Σταύρος Θεοδωράκης συνοδευόμενος από τους κοινοβουλευτικούς Αντιγόνη Λυμπεράκη και Χάρη Θεοχάρη καθώς και τον τομεάρχη Χρηματοπιστωτικού Τομέα του κόμματος Ανδρέα Κούτρα είχε συνάντηση χθες με τη Λούκα Κατσέλη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Τι ζήτησαν λοιπόν οι ποταμικοί από τους τραπεζίτες; Να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι συμφώνησαν ότι θέλουν «εγγυήσεις από το εξωτερικό ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων».

Ο επικεφαλής παρέδωσε και απλά μαθήματα οικονομικών μετά το πέρας της συνάντησης. Τι μάθαμε λοιπόν; Η εγγύηση των καταθέσεων είναι σημαντική γιατί «δεν θα πρέπει να φοβάται ο πολίτης ότι θα χάσει τα λεφτά του αφήνοντάς τα στις τράπεζες. Μόνο έτσι ο απλός πολίτης, αυτός που έχει βγάλει τα πέντε, τα δέκα, τα είκοσι χιλιάρικα και τα έχει κάτω από το στρώμα του θα μπορέσει να τα επιστρέψει στην τράπεζα. Τα χρήματα αυτά στη συνέχεια θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις επόμενες κινήσεις του ίδιου του πολίτη».

Το χρήμα κινεί τον κόσμο που τραγουδούσε κι η Λάιζα Μινέλι.