Η αλήθεια είναι πως μηνύματα στήριξης και συμπαράστασης προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό μετά το Οχι στο δημοψήφισμα υπήρξαν πολλά. Υπήρχε όμως και ένα που ξεχώριζε.

Φυσικά ήταν αυτό που δέχτηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο. Ο Κομαντάντε Φιντέλ συνεχάρη τον Αλέξη για τη νίκη τού Οχι, τονίζοντας ότι παρακολούθησε στενά τα όσα συνέβησαν στη χώρα μας. Επίσης, σημείωσε πως η χώρα μας, ειδικά η τόλμη της στην παρούσα συγκυρία, «γεννά τον θαυμασμό στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, αυτού του ημισφαιρίου, που βλέπουν πως η Ελλάδα, μπροστά σε απειλές από το εξωτερικό, υπερασπίζεται την ταυτότητά της και την κουλτούρα της».

Μέχρις εδώ όλα καλά. Μετά όμως ήταν λίγο ακαταλαβίστικο το νόημα του μηνύματος. Οπως ανέφερε ο κουβανός ηγέτης, «η Κούβα αναγνωρίζει το θάρρος και τις επιχειρησιακές ικανότητες των ρωσικών στρατευμάτων, που, ενωμένες με τις δυνάμεις του ισχυρού συμμάχου τους, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, και με αυτές άλλων εθνών της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, επιχειρούσαν πάντα να αποφεύγουν τον πόλεμο αλλά ποτέ δεν επέτρεψαν η στρατιωτική επιθετικότητα να περάσει χωρίς μια απάντηση πειστική και συντριπτική».

Τι ακριβώς εννοεί δεν το κατάλαβα, αλλά μικρή σημασία έχει. Είναι η επιστολή ενός ζωντανού θρύλου και σε αυτό και μόνο θα σταθώ.