Ακόμη και στενοί συνεργάτες του που βρέθηκαν στο γραφείο του ένα τέταρτο πριν από την αποχαιρετιστήρια δήλωση, δεν είχαν αντιληφθεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε ήδη ετοιμάσει την ανακοίνωση της παραίτησής του.

Το κλίμα στον τρίτο όροφο της Λεωφόρου Συγγρού ήταν ήδη συγκινησιακά φορτισμένο, αλλά σχεδόν κανείς δεν περίμενε άμεσες αποφάσεις και εξελίξεις. Ο Σαμαράς ενημέρωσε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την απόφαση να παραιτηθεί μόλις δέκα λεπτά πριν σταθεί μπροστά στην κάμερα για το τελευταίο μήνυμα.

Επιπλέον τον προϊδέασε να ετοιμαστεί για έναν νέο ρόλο –του προσωρινού προέδρου μέσω της αντιπροεδρίας της ΝΔ. Ο Μεϊμαράκης έδειξε αιφνιδιασμένος και αντέδρασε με ένα σχόλιο του στυλ «πρόεδρε, μου βάζεις δύσκολα» –αλλά ο Σαμαράς αποκρίθηκε ότι δεν έχει περιθώριο να μην αποδεχθεί τα νέα καθήκοντα.

Από τον τρίτο όροφο της Συγγρού επιμένουν ότι η αποχώρηση ήταν μια προσωπική απόφαση του Σαμαρά, καθώς έκρινε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος περιόριζε τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει την επόμενη ημέρα, όπως και την εμβέλεια των παρεμβάσεών του σε ένα συμπιεσμένο και βαριά ηττημένο ευρωπαϊκό τόξο, καθώς και στο ευρωπαϊκό πεδίο.

Το μήνυμα είναι ότι σε μια μικρότερη επικράτηση του Οχι η αντίδραση θα ήταν διαφορετική. Για την παραίτηση δεν συζήτησε με κανένα από τα πρωτοκλασάτα κομματικά στελέχη, ενώ δεν προηγήθηκε ούτε ακολούθησε οποιαδήποτε επικοινωνία του με τον Κώστα Καραμανλή.

Προχθές τα μεσάνυχτα, αμέσως μετά τη δήλωση αποχώρησης, άρχισαν να φθάνουν στο γραφείο του βουρκωμένοι υπάλληλοι, συνεργάτες και βουλευτές, ενώ για «γενναία κίνηση» έκαναν λόγο ακόμη και άσπονδοι φίλοι του.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε και χθες το πρωί, όταν ο Σαμαράς επέστρεψε στην κομματική έδρα, όπου παρέμεινε μέχρι αργά το απόγευμα και συζήτησε με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη όσα διημείφθησαν με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό Μέγαρο.

Από αύριο έχει αποφασίσει να παρακολουθεί από απόσταση τις εξελίξεις, ενώ δεν σκοπεύει να εμπλακεί στις εσωκομματικές διαδικασίες για τον διάδοχό του.

Πολιτικό Συμβούλιο

υπό τον Βαγγέλη

Αρκετούς βουλευτές είδε χθες στη Συγγρού και ο Μεϊμαράκης έπειτα από το πιεστικό εξάωρο στο Προεδρικό Μέγαρο. Η σημερινή σύγκληση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ είναι η πρώτη απόφαση που έλαβε στο εσωκομματικό πεδίο, ενώ προσεχώς θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Για την εκλογή νέου προέδρου, στελέχη που συνομίλησαν μαζί του διαβεβαιώνουν ότι δεν προκρίνει την εκκίνηση της καταστατικής διαδικασίας μέσα στο καλοκαίρι –όχι μόνον επειδή θα κυριαρχεί το εθνικό ζήτημα και η χώρα θα ζει τη δική της δοκιμασία, αλλά και γιατί είναι πιθανόν η κινητοποίηση των κομματικών μελών για την εκλογή νέας ηγεσίας να είναι υποτονική.

Στις προκαταρκτικές συζητήσεις που είχε χθες το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, ο προσεχής Νοέμβριος κρίθηκε ως ασφαλές χρονικό όριο για μια εκλογική διαδικασία χωρίς παρατράγουδα. Μέχρι τότε, ωστόσο, αμφιβάλλω εάν θα αντέξει η συγκατοίκησή του με τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο.

Ως προς τους επίδοξους διαδόχους, καταγράφω το ενδιαφέρον διαφόρων αυτοδιοικητικών, όπως του Πέτρου Τατούλη και του Γιώργου Πατούλη, αλλά δεν ξέρω εάν θα διατηρηθεί ώς το φθινόπωρο. Μέχρι τότε το πιθανότερο είναι ότι θα πιεστεί να βγει μπροστά η νεότερη γενιά στελεχών –ας πούμε, οι συμμαθητές του Τσίπρα. Εκτός κι αν ο Μεϊμαράκης θα έχει μέχρι τότε συνηθίσει τη δουλειά…