Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο οικονομικός εισαγγελέας για την υπόθεση της ΤΙΜ και την αφαίμαξή της από δύο ξένα funds μέσω δομημένου ομολόγου το 2005. Είναι η γνωστή και πολυσυζητημένη υπόθεση των 1,8 δισ. που, ώς τώρα, είχε απασχολήσει τις δικαστικές και ελεγκτικές Αρχές σε διάφορες ξένες χώρες, όχι όμως στην Ελλάδα. Αφορμή δύο σχετικά δημοσιεύματα των «ΝΕΩΝ».

Για το θέμα αυτό, λάβαμε επιστολή από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας WIND, που αποτελεί μετεξέλιξη της ΤΙΜ, και αναφέρει ότι «δεν έχει καμία σχέση με ενέργειες και δικαστικές διαμάχες πρώην μετόχων της στο εξωτερικό». Η εταιρεία επισημαίνει ότι κάθε ισχυρισμός περί φοροδιαφυγής «είναι παντελώς αυθαίρετος και ανακριβής».

Σε ό,τι αφορά τις χρήσεις της τετραετίας 2005 – 2008, λέει η επιστολή που υπογράφει ο γενικός οικονομικός διευθυντής Γ. Ράλλης, «η WIND Hellas κατέβαλε στο ελληνικό Δημόσιο 103 εκατ. ευρώ σε φόρους εισοδήματος».

Η WIND, επισημαίνεται στην επιστολή, «έχει ελεγχθεί πολλάκις και εξονυχιστικά από τις φορολογικές Αρχές». Αντικείμενο της έρευνας –που προκλήθηκε αφού ο επικεφαλής οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου διαβίβασε τα δημοσιεύματα των «ΝΕΩΝ» στον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση –είναι πιθανή ζημία του ελληνικού Δημοσίου από την υπόθεση. Εφόσον η προκαταρκτική εξέταση καταλήξει σε ποινική δίωξη, αυτή θα γίνει με τον νόμο 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.