Και σαν να μην έφτανε η κριτική που έχουν ασκήσει εντός συνόρων συνταγματολόγοι και αντιπολίτευση ως προς τη συνταγματικότητα του δημοψηφίσματος, ήρθε και το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο εκτιμά πως «οι προϋποθέσεις του ελληνικού δημοψηφίσματος υπολείπονται των διεθνών προτύπων».

Σε απλά ελληνικά, ο ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατική ανάπτυξη, την επιβολή των νόμων και την πολιτιστική συνεργασία, στον οποίο συμμετέχουν 47 χώρες, τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος της Κυριακής εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο αυτό διεξάγεται.

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου, μάλιστα, δήλωσε στο Associated Press πως οι διεθνείς προδιαγραφές συστήνουν το δημοψήφισμα να γίνεται τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την προκήρυξή του, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος συζήτησης, με ένα ξεκάθαρο ερώτημα το οποίο να τίθεται στον λαό και με διεθνείς παρατηρητές που θα παρακολουθούν τη διαδικασία.

To ελληνικό όμως «προκηρύχθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε αυτό από μόνο του είναι ένα μεγάλο πρόβλημα». Και σχολίασε και το ερώτημα σημειώνοντας ότι δεν είναι πολύ σαφές. Να θυμίσω απλά ότι τελευταία φορά που παρενέβη το Συμβούλιο για θέμα εσωτερικής δημοκρατίας στη χώρα μας ήταν το δημοψήφισμα της χούντας των συνταγματαρχών.