Στο φύλλο της εβδομαδιαίας γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit», που κυκλοφόρησε χθες, δημοσιεύθηκε ένα άρθρο στα ελληνικά και στα γερμανικά υπό τον τίτλο «Μείνετε μαζί μας!». Το υπογράφει ο αρχισυντάκτης του πολιτικού τμήματος Μαρκ Μπροστ.

Είναι μια ανοιχτή επιστολή 932 λέξεων προς όλους τους έλληνες πολίτες. Σύμφωνα με τον συντάκτη της ο ελληνικός λαός την Κυριακή δεν καλείται να αποφασίσει μόνο για το δικό του μέλλον, αλλά για την τύχη πεντακοσίων εκατομμυρίων Ευρωπαίων.

Αναγνωρίζει πως τον καλεί να πάρει το μέρος των πιστωτών, αν και στις εκλογές του Ιανουαρίου τους επέκρινε για την πολιτική τους στάση –και αναγνωρίζει ότι κανένας ξένος δεν μπορεί να του υπαγορεύσει τι θα ψηφίσει.

Οπως όμως το θέτει χαρακτηριστικά: «Εσείς ψηφίζετε για το πώς θα συνεχίσουμε όλοι μας». Το επιχείρημά του συνοψίζεται στη φράση «ένα ενιαίο νόμισμα είναι όμως κάτι περισσότερο. Είναι η υπό μορφή νομίσματος υπόσχεση ότι θα σταθούμε ο ένας πλάι στον άλλον».

… και μας αποκαλύπτει πώς σκέφτονται οι Γερμανοί

Θα σας παραθέσω μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα της επιστολής για να καταλάβετε πώς σκέφτονται στη Γερμανία. Πρώτον για τον Τσίπρα: «Οταν φέτος τον Ιανουάριο ο κύριος Τσίπρας ήταν έτοιμος να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές, έγραψα σε αυτήν την εφημερίδα ότι μόνο αυτός θα μπορούσε να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη. Υπέθεσα ότι ο κύριος Τσίπρας θα νομιμοποιούσε επιτέλους ως άνθρωπος του λαού τη μισητή πολιτική διάσωσης.

Περίμενα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φορολογούσε τους πλούσιους Ελληνες και θα χρησιμοποιούσε τις περιουσίες τους για την καταπολέμηση της κρίσης. Οταν όμως ανέλαβε την εξουσία, έγινε φανερό πως ο Πρωθυπουργός σας δεν ενδιαφερόταν τόσο για δικαιοσύνη όσο για θριαμβολογία».

Και δεύτερον για τη δική τους κυβέρνηση: «Τώρα είναι μια θαυμάσια δημοκρατική στιγμή: Μπορείτε να κάνετε μια συμφωνία με τις κυβερνήσεις των πιστωτών, πιο άμεση από οποιεσδήποτε εκλογές. Και τόσο η κυρία Μέρκελ όσο και ο κύριος Σόιμπλε θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους με διαφορετικό τρόπο: Αν κρατήσει η Ελλάδα το ευρώ, τότε θα πρέπει να υπάρξει διαγραφή του χρέους, να εφαρμοστεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα, και όλοι θα πρέπει να έχουμε υπομονή μεταξύ μας, πολύ περισσότερο από ό,τι πριν».