Από Μαξίμου και Πεντάγωνο διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι η παρ’ ολίγον ρήξη με τον Πάνο Καμμένο, με αφορμή την πρόταση περικοπών στις αμυντικές δαπάνες, που οδηγεί σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Η πρωθυπουργική επίσκεψη, αναφέρουν, κλείδωσε κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο εταίροι χθες το μεσημέρι στο πρωθυπουργικό γραφείο και όχι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που ακολούθησε αργά το απόγευμα, προκειμένου να γίνει η αναδίπλωση για τις περικοπές και να ηρεμήσει ο Καμμένος που απειλούσε με παραίτηση.

Με την ευκαιρία της σημερινής βόλτας-επιθεώρησης στο Πεντάγωνο, πάντως, προεξοφλώ ότι ο Τσίπρας θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τις μειώσεις δαπανών που προβλέπονται με την τελευταία επιστολή στους θεσμούς…

Αλέξης εναντίον Αλέξη

Συνεχίζονται τα οικεία πυρά προς την κυβέρνηση. Κάθε μέρα ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει απέναντι από την απόφαση της κυβέρνησης. Αλλοι πιο ανοιχτά, άλλοι πιο μαζεμένα.

Χθες ήταν η σειρά του Α’ αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου να ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να ξανασκεφτεί το δημοψήφισμα.

Ο Μητρόπουλος λοιπόν, με συνέντευξή του στον Real FM, ζήτησε από τον Αλέξη να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και να υπάρξει συμφωνία.

Υποστήριξε μάλιστα πως αν η συμφωνία είναι σχετικά καλή, τότε ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσει την απόφασή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στον επόμενο που θα εκδηλώσει δημόσια την αντίθεσή του στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Επαναστατική ΚΟΤΑ

Στο μεταξύ, η πολυαγαπημένη μου

ΚΟΤΑ (Κομμουνιστική Τάση) στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει στη σταθερή, επαναστατική γραμμή που έχει χαράξει από τότε που το κόμμα στο οποίο συμμετέχει έγινε κυβέρνηση. Είναι άλλωστε πολύ ευχάριστο που κάποιοι στην Κουμουνδούρου έχουν σταθερές απόψεις.

Αφού το προηγούμενο διάστημα ξιφουλκούσε κατά των κυβερνητικών χειρισμών, που σύμφωνα με τα λίγα στελέχη της οδηγούσαν σε νέα Μνημόνια και σε υποταγή της χώρας, το ξημέρωμα του Σαββάτου αναθάρρησε.

Το δημοψήφισμα ήταν μια κάποια νίκη για το κίνημα. Τα σχόλια όμως ότι η κυβέρνηση προσπαθεί στο παρά ένα να ρίξει ξανά γέφυρες προς τους δανειστές, θορύβησαν το επαναστατικό επιτελείο της ΚΟΤΑ που εμπνέεται από τον αρχηγό του Κόκκινου Στρατού Λέοντα Τρότσκι.

«Μην τολμήσετε να κάνετε πίσω» προειδοποιεί τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση, επιμένοντας στην αναγκαιότητα να χαραχθεί ένα σχέδιο που θα ανοίξει τη σοσιαλιστική προοπτική για τη χώρα.

Πάντως υπάρχει και κάτι θετικό για τον Πρωθυπουργό από τη στάση της ΚΟΤΑ. Δεν τον απείλησε ότι θα τον συλλάβουν οι ερυθροφρουροί της. Που, παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχουν…

Φοβούνται οι Ισπανοί…

Αποστάσεις πάντως από τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης κράτησε το αδελφό, πολιτικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ισπανικό κίνημα Podemos.

Ο υπεύθυνος οικονομικών του κινήματος Νάτσο Αλβάρεθ υποστήριξε ότι «το Podemos ενδέχεται να αποτελεί σε μερικούς μήνες μέρος των θεσμών και της κυβέρνησης και δεν θα κάνουμε τίποτε που να θέτει σε κίνδυνο τη χώρα».

Βλέπετε, το κόμμα αυτό που προέκυψε από τις συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων στις πλατείες τις χώρας της Ιβηρικής το 2011 βρίσκεται δημοσκοπικά σε σημείο να διεκδικεί την εξουσία. Και από ό,τι φαίνεται, οι τελευταίες εξελίξεις από την Ελλάδα δεν το βοηθάνε και πολύ.

Πάντως, το Podemos αναγνωρίζει ότι το διεθνές πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο έχει επιβάλει στην ελληνική κυβέρνηση συνθήκες ασφυξίας. Κάτι είναι και αυτό.

…αλλά στηρίζει ο Μαδούρο

Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι απομονωμένη, όπως οι κακοήθεις υποστηρίζουν. Εχει τη στήριξη των λαών και των κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής, που έχουν προχωρήσει στη δική τους ρήξη με το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Καλούν μάλιστα τους Ελληνες να μη φοβούνται και να ακολουθήσουν το δικό τους παράδειγμα.

Αυτή η προτροπή δεν ήρθε από όπου κι όπου αλλά από τον πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

«Αυτός είναι ο δρόμος, ο δρόμος, ο δρόμος, ο δρόμος…» υποστήριξε ο διάδοχος του Ούγκο Τσάβες στην προεδρία της χώρας της Λατινικής Αμερικής, προσθέτοντας πως πρέπει «να αποτινάξουμε τον ζυγό που προσπαθεί να ρουφήξει το αίμα των λαών, την εργασία των λαών, τον πλούτο των χωρών».

Υπενθύμισε επίσης πως στη χώρα του είχαν όλα εξαφανιστεί όπως οι συντάξεις και η δημόσια εκπαίδευση, καθώς όλα, τα πάντα, είχαν ιδιωτικοποιηθεί.

Επιπλέον, θέλοντας να είναι και πιο παραστατικός υποστήριξε ότι πριν από τη δική τους ρήξη «ο λαός μας έτρωγε ζωοτροφές». Τώρα με τις πλάτες της Βενεζουέλας, δεν μπορώ να πω, νιώθω καλύτερα!