Μεγάλες στιγμές έζησε χθες η έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στον Περισσό. Κόσμος και κοσμάκης πέρασε τις πύλες του επιβλητικού κτιρίου που δεσπόζει στη Λεωφόρο Ηρακλείου. Και όχι ό,τι κι ό,τι, αλλά δύο πολιτικοί αρχηγοί, την ίδια μάλιστα ημέρα, δεν νομίζω να έχει ξανασυμβεί.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας είδε τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον νέο πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο.

«Διαφορετικό το δικό μου Οχι»

Οι δύο συναντήσεις είχαν προγραμματιστεί πριν από τις τελευταίες εξελίξεις και την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, πέραν των εθιμοτυπικών, τη συζήτηση μονοπώλησε το θέμα του δημοψηφίσματος.

Ο Κουτσούμπας ήταν ξεκάθαρος. Το Οχι του ΚΚΕ δεν αθροίζεται με το Οχι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Χρυσής Αυγής. Είναι Οχι ξεκάθαρο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση σε όλες της τις εκφάνσεις.

Και οι δύο αρχηγοί, παρά τις ριζικές τους διαφωνίες με τον Περισσό, αναγνώρισαν τη σταθερή θέση του ΚΚΕ στο ευρωπαϊκό ζήτημα: η Φώφη πάλι ανέφερε πως «λέω Ναι στην Ευρώπη, Οχι στην εθνική περιπέτεια, αλλά Οχι και σε μέτωπα που οδηγούν σε πόλωση και σε εθνικό διχασμό». Ο δε Θεοχαρόπουλος ήταν και αυτός στη γραμμή του Ναι. Τότε τι ακριβώς πήγαν να συζητήσουν αφού το ΚΚΕ λέει Οχι, έστω και το δικό του;

14 χρόνια στέλεχος του ΚΚΕ

Πάντως, σε αυτές τις συναντήσεις που είχε ο Κουτσούμπας, το ενδιαφέρον βρισκόταν αλλού. Στον νέο γραμματέα της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, τον 60χρονο διευθυντή πνευμονολόγο του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Γιώργο Μπουλμπασάκο (αριστερά στη φωτογραφία).

Και ο λόγος; Ο Κουτσούμπας ρώτησε τα στελέχη που απαρτίζανε την αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ αν έχουν ξαναέρθει στον Περισσό. Κανένας δεν είχε επισκεφθεί την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, εκτός από τον Μπουλμπασάκο.

Οπως εξήγησε στον Κουτσούμπα, υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ από το 1977 μέχρι και το 13ο Συνέδριο, το 1991, οπότε και αποχώρησε από τον Περισσό με προορισμό την Κουμουνδούρου και τον Συνασπισμό. Μάλιστα, ο διάλογος συνεχίστηκε, με τον Κουτσούμπα να ρωτάει λεπτομέρειες και τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ να απαντάει πως υπήρξε μέλος του γραφείου των οργανώσεων της Ρουμανίας, αφού σπούδαζε στη βαλκανική χώρα.

Τώρα που το σκέφτομαι, υπό άλλες συνθήκες, ο Μπουλμπασάκος δεν θα πέρναγε ούτε με σφαίρες τις πύλες του Περισσού. Τώρα, για λόγους ευγενείας, τον δέχτηκαν.