Μηνύματα διασφάλισης της ομαλότητας και της ψυχραιμίας έστειλε χθες η Βουλή. Το συμπέρασμα είναι ειρωνικό, αφού και χθες τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας επιδόθηκαν σε νέους καβγάδες.

Ολα άρχισαν όταν η Πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε από έδρας πως «οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης σε μια δημοκρατική διαδικασία, η οποία δρομολογήθηκε από το όργανο της λαϊκής κυριαρχίας που είναι η Βουλή, αποτελεί αντιδημοκρατική παρέμβαση σε μια δημοκρατική διαδικασία». Μάλιστα ονομάτισε και τους αποδέκτες των λόγων της, δηλαδή τους «λεγόμενους θεσμούς ξεκινώντας από τον Γιούνκερ, ο οποίος ως πρόεδρος της Επιτροπής αποφάσισε να παρέμβει σε μια διαδικασία ελεύθερης έκφρασης και να συμβουλέψει σε σχέση με το πώς θα τοποθετηθούν δημοκρατικά οι πολίτες», αλλά και όλους όσοι «προσπαθούν να αλλοιώσουν το ερώτημα και να δημιουργήσουν δίλημμα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και σε σχέση με το νόμισμα το οποίο υπάρχει στην ευρωζώνη».

Οι διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της ΝΔ ήταν έντονες. «Γιατί; Θα τον συλλάβουν;» διερωτήθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος (εννοώντας τον Γιούνκερ). «Θα προσαχθεί!» φώναξε ο Γιάννης Βρούτσης, ενώ η Σοφία Βούλτεψη συμπλήρωσε πως «το ερώτημα θα το λέμε εμείς «Ευρώπη ή τίποτα»» και «δεν δικαιούστε να παρεμβαίνετε, είστε Πρόεδρος της Βουλής. Δεν δικαιούστε να το κάνετε αυτό».

«Υποπίπτετε σε ανάρμοστη συμπεριφορά» τους απάντησε εκείνη, διαβάζοντας το σχετικό άρθρο του Κανονισμού της Βουλής. Σύμφωνα με αυτό, ανάρμοστη συμπεριφορά συνιστά η παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής, είτε μέσω θορύβου και αταξίας είτε μέσω άλλου τρόπου.

«Αυτή είναι η Αριστερά σας!» είπε ο Γιάννης Βρούτσης στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σημειώνεται ότι όλοι οι βουλευτές της ΝΔ του ζητούσαν να παρέμβει.

«Μη μιλάτε για Αριστερά στο σπίτι του κρεμασμένου… Πάει πολύ να μιλάτε για δημοκρατία όταν αμφισβητείτε την απόλυτη διαδικασία δημοκρατίας» απάντησε ο Στρατούλης στους βουλευτές της ΝΔ. Παράλληλα τους κατηγόρησε ότι με την πολιτική τους οδήγησαν τον λαό στην απόλυτη φτώχεια.

Γιατί χαίρεται ο Πάνος

Οτι εσχάτως ο Πάνος Καμμένος συμπεριφέρεται σχεδόν σαν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το ξέραμε. Οτι έχει πάρει τόση χαρά από το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls δεν το φανταζόμουν. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι χθες το Πεντάγωνο διένειμε το δελτίο Τύπου που έστειλε το Μέγαρο Μαξίμου στους κυβερνητικούς συντάκτες με όλες τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων. Ο Πάνος γιατί ανακατεύεται;

Αφωνοι οι πρεσβευτές

Αφωνοι έμειναν οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρέθηκαν χθες στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού Εξωτερικών.

Αυτό επειδή άκουσαν ξανά από τον Νίκο Κοτζιά την κυβερνητική γραμμή περί δημοψηφίσματος. Οτι δηλαδή είναι δημοκρατικό δικαίωμα των ελλήνων πολιτών, ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες το έχουν κάνει και ότι δεν αποτελεί δίλημμα για το ευρώ ή τη δραχμή.

Καλά μέχρι εδώ. Οι πρεσβευτές άκουγαν με προσοχή. Στη συνέχεια εξέφρασαν τη λογική απορία τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με ένα Ναι και τι με ένα Οχι. Σαφή απάντηση δεν πήραν. Λογικό.

Ελπίζω τουλάχιστον να έμαθαν κάτι πιο συγκεκριμένο οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας (Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ), της Ρωσίας (Σεργκέι Λαβρόφ) και της Κύπρου (Γιάννης Κασουλίδης), με τους οποίους μίλησε ο Κοτζιάς χθες το βράδυ.

Το κλου είναι η επικοινωνία που είχε ο έλληνας ΥΠΕΞ με τον τούρκο ομόλογό του χθες το βράδυ. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του για την αλληλεγγύη του τουρκικού λαού και της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Να υποθέσω ότι αν χρειαστεί θα έρθει ανθρωπιστική βοήθεια από την Τουρκία;