Ενδιαφέρον παρασκήνιο προκύπτει πίσω από την περιπέτεια των Μαθητικών Ολυμπιάδων, από τις οποίες παρ’ ολίγον η Ελλάδα να απουσιάσει εφέτος –παρότι επιτυγχάνει κάθε χρόνο διακρίσεις –επειδή δεν υπάρχουν λεφτά!

Να τα πάρουμε από την αρχή. Προχθές, ο φίλος του Αριστείδη Μπαλτά και γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Δημήτρης Χασάπης έστειλε σε όλες τις επιστημονικές ενώσεις της χώρας που συμμετέχουν σε Μαθητικές Ολυμπιάδες (δηλαδή τη Μαθηματική Εταιρεία, τις Ενώσεις Φυσικών και Χημικών, την Εταιρεία Αστρονομίας, τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής κ.ά.) απίθανο φιρμάνι:

Προχθές: «Βρείτε σπόνσορα»

«Σας ενημερώνουμε ότι κατά το τρέχον έτος αδυνατούμε να καλύψουμε δαπάνες μετάβασης ή συμμετοχής σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες, λόγω περικοπών συνεπεία της δημοσιονομικής συγκυρίας».

Είχε και συνέχεια: «Σε περίπτωση συμμετοχής των ομάδων σας, το υπουργείο θα δικαιολογήσει τις απουσίες των συμμετεχόντων μαθητών και εκπαιδευτικών και θα υποστηρίξει κάθε αίτημα χορηγίας σας από τρίτους». Δηλαδή, αν θέλετε να πάτε βρείτε σπόνσορα!

Οπως ήταν επόμενο, οι επιστημονικές ενώσεις αντέδρασαν: «Η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα εφέτος διεξάγεται στην Ταϊλάνδη 4-16 Ιουλίου 2015 (με συνολικό κόστος αποστολής περίπου €9.000 για όλη την ελληνική αντιπροσωπεία). Η περικοπή της χρηματοδότησης αυτών των αποστολών με αποτέλεσμα τη μη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς πνευματικούς αγώνες υπονομεύει το κύρος της χώρας. Στη διοργάνωση συμμετέχουν 111 χώρες, εκ των οποίων αρκετές είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση» είπαν οι μαθηματικοί.

Ορισμένοι πάντως θύμισαν και άλλη μία παράμετρο: Οι μαθητικές Ολυμπιάδες είναι κατ’ εξοχήν θεσμοί αριστείας. «Λέτε να εμπίπτει κι αυτό στην «παθιασμένη» σχέση του Αριστείδη με την αριστεία;» αναρωτήθηκαν.

Χθες: «Θα βρούμε λεφτά»

Την επόμενη ημέρα (χθες) που βούιξε ο τόπος με το ζήτημα όμως, ο Αριστείδης το ξανασκέφτηκε. Δεν ήξερε τι είχε κάνει ο Χασάπης; Ηξερε και μετάνιωσε; Δεν γνωρίζω. Το μεσημέρι πάντως ανακοίνωσε ότι το έγγραφο Χασάπη είχε μορφή σύστασης και πως το υπουργείο τελικά θα περικόψει άλλες δαπάνες προκειμένου να χρηματοδοτήσει, κατά το δυνατόν στο σύνολό τους, τη συμμετοχή των μαθητών σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες.

Αλλά στο μεταξύ, επιχειρήσεις και μεμονωμένοι πολίτες που είχαν φρίξει από την είδηση προσφέρθηκαν να καλύψουν εκείνοι τα έξοδα. Για παράδειγμα, το Ιδρυμα Ωνάση ανακοίνωσε (στον Real Fm) ότι αναλαμβάνει το κόστος όλων των Μαθητικών Ολυμπιάδων αυτής της χρονιάς, που ανέρχεται στα 50.000 ευρώ. Μάλιστα το ίδρυμα, έριξε και εύστοχη σπόντα: η πρωτοβουλία του ιδρύματος αναλαμβάνεται προς «επιβράβευση της αριστείας».

Το Φεστιβάλ και

η Μεγάλη Αικατερίνη

Στο μεταξύ, από τον φίλο της στήλης καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλο έλαβα ένα πνευματώδες –όπως πάντα –σχόλιο για τις «παλιές αγάπες πάνε φεστιβάλ» που σας έγραψα χθες.

Εφόσον αφορά τον υπουργό Παιδείας, σπεύδω να το μοιραστώ μαζί σας εδώ.

«Επιτρέψτε μου να θεωρήσω υπερβολικούς τους χαρακτηρισμούς (περί δείγματος υψηλού προσωπικού πολιτισμού κ.λπ.) που αποδίδει η έγκριτη εφημερίδα σας στον υπουργό Παιδείας, μόνο και μόνο επειδή, μεγαθύμως, διόρισε πρώην σύντροφό του στο ΔΣ οργανισμού.

Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί πολύ εναργέστερα δείγματα μεγαθυμίας από μη μνησίκακους πρώην. Για παράδειγμα τον 18ο αιώνα η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας διόρισε τον εραστή της νιότης της Στανισλάς Πονιατόφσκι βασιλιά της Πολωνίας! (Αναλυτικά στοιχεία στο ιστορικό μου μυθιστόρημα «Εστεμμένο Πάθος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Εστίας).

Εκτός, βέβαια, εάν το μεγαλείο της γερμανορωσίδας μονάρχου ακυρώνεται από την ιδιοτέλειά της, εφόσον διά της πράξης της αυτής επιδίωξε να ελέγξει και τελικά να ενσωματώσει στη χώρα της το βασίλειο της Πολωνίας, ενώ ουδεμία προσωπική ή πολιτική ιδιοτέλεια μπορεί να αποδοθεί στον –λυτρωτή των Ελληνόπουλων από τη ρετσινιά της αριστείας –βαλκάνιο υπουργό…».