Η πρόσκληση για «μεγάλη εθνική συννενόηση», που αποτελεί τον νέο μοχλό πίεσης της ΝΔ προς την κυβέρνηση, έχει ως προϋπόθεση την αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να διασφαλίσει –μπροστά στη νέα συμφωνία –τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή.

Το επιχείρημα είναι ότι εάν η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απολέσει τη δεδηλωμένη, αυτός δεν είναι λόγος για νέες εκλογές, αλλά για μια νέα ευρεία κυβερνητική συμμαχία από την παρούσα Βουλή.

Στη βάση αυτή εξετάζεται και το ενδεχόμενο να ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς τη σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών, προτού η συμφωνία φθάσει στη Βουλή, ώστε το πολιτικό σύστημα να είναι προετοιμασμένο για το επόμενο βήμα.

Από τον τρίτο όροφο της Λεωφόρου Συγγρού απορρίπτουν κάθε σκέψη ότι η πρόσκληση υπαγορεύεται από τον φόβο μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης και αντιτάσσουν το επιχείρημα ότι η συννεόηση επιβάλλεται επειδή μια νέα προσφυγή στις κάλπες οδηγεί, ταυτόχρονα, και σε «εθνική κατάρρευση».

Πάντως, η κίνηση που ξεπερνά κάθε σκέψη περί «μεγάλης συννενόησης» είναι μια συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Τάκη Μπαλτάκο που –με διαβεβαίωνουν γαλάζιες πηγές –πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Είναι αδιευκρίνιστο ποια κοινή ατζέντα μπορεί να διαμορφώθηκε μέσα από μια τέτοια συνάντηση, αλλά δεν αποκλείω τα φρέσκα μηνύματα που στέλνει ο Μπαλτάκος να οφείλονται στην πειθώ της Ντόρας.

Το αναφέρω επειδή ο –κατά τα άλλα, αντιμνημονιακός –Μπαλτάκος, υποδεικνύει ευθέως στον Σαμαρά να στηρίξει την όποια συμφωνία με τους δανειστές, αφού επί τέσσερις μήνες πιέζει την κυβέρνηση Τσίπρα να κλείσει το θέμα.

«Varoufucker»

κατά χρυσαυγιτών

«Varoufucker» τον έλεγαν στην Ευρώπη, αλλά το απέδειξε εντός ελληνικών συνόρων. Ο λόγος για τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος κατά την απάντηση επίκαιρων ερωτήσεων χθες στη Βουλή, έδειξε τα δόντια του στους χρυσαυγίτες, κερδίζοντας μάλιστα το δυνατό χειροκρότημα βουλευτών και υπουργών.

«Δεν φυλακισθήκατε για την αντίστασή σας στο Μνημόνιο, αλλά για εγκληματικές πράξεις» απάντησε στην πρόκληση του χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη και στο σχόλιο «το ίδιο κάνει, μας κλείσατε φυλακή», ο Βαρουφάκης επέμεινε δριμύτερος: «Δεν σας κλείσαμε εμείς, αλλά η ελληνική πολιτεία».