Αρμένικη βόλτα από το γραφείο του Κώστα Καραμανλή έκανε χθες ο αιρετός πολυθεσίτης Γιώργος Πατούλης (δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος ΚΕΔΕ, πρόεδρος ΙΣΑ).

Είναι αδιευκρίνιστο τι είδους «ευλογία» ζήτησε –ενδεχομένως ο επισκέπτης του Καραμανλή να εμφανίστηκε και ως εκκολαπτόμενος αντιπρόεδρος της ΝΔ. Προεξοφλώ όμως ότι στην κουβέντα τους τα εσωκομματικά επισκίασαν τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ταυτόχρονα, υποψιάζομαι ότι τον Πατούλη ζήλεψε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος αναγκάζεται να διανύσει μίλια για να περάσει λίγα λεπτά στην Παναγή Κυριακού και να συντηρήσει τον μύθο της «ανερχόμενης δύναμης» στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Πιθανόν ο γητευτής δήμαρχος να μην ήταν χθες σε φόρμα. Το αναφέρω επειδή πληροφορούμαι ότι ο Καραμανλής αντιστάθηκε και δεν εκμυστηρεύθηκε ούτε στον Πατούλη τον σχεδιασμό του.

Με χρησμούς, εξάλλου, και κοιτώντας το ρολόι του αντέδρασε στην αξιολόγηση της κυβέρνησης Τσίπρα που έκανε ο συνομιλητής του. Με το βλέμμα στους λεπτοδείκτες, οι ίδιες πηγές μου λένε ότι περιορίστηκε να σχολιάσει πως ο Αλέξης «έχει αργήσει» να κλείσει τη συμφωνία με τους πιστωτές.

Παρά ταύτα, ο Καραμανλής δεν ήταν φειδωλός όταν η συζήτηση έφθασε στην Ντόρα Μπακογιάννη, για την οποία ανέφερε ότι «έκανε μεγάλο λάθος» με τη δήλωση περί ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων από τις τράπεζες το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Η κίτρινη κάρτα για το capital control μπορεί να έχει τη σημασία της, αν συνδυαστεί με την ενόχληση που εκπέμπει η Παναγή Κυριακού από τη φημολογία ότι ο Καραμανλής δίνει ζωτικό χώρο στην Ντόρα.

Εγώ αρκούμαι να επισημάνω ότι αν ο Καραμανλής εξακολουθεί να συνδιαλέγεται με ποδοσφαιρικούς όρους και είχε βγάλει κίτρινη κάρτα στην Μπακογιάννη, η χθεσινή θα μπορούσε να οδηγήσει και σε κόκκινη.

Ερχονται οι Ιρανοί

Υψηλές αφίξεις θα έχει αύριο το νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας. Οχι μία, αλλά δύο. Και μάλιστα από την Τεχεράνη. Αναφέρομαι στον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος θα έρθει στην Αθήνα και θα συναντηθεί με τον Νίκο Κοτζιά.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Ζαρίφ θα συνοδεύεται από τον υπουργό Πετρελαίου. Δεν ξέρω τι γυρεύει στην Αθήνα ο ιρανός αρμόδιος για τα πετρέλαια. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι αξιωματούχοι θα σταματήσουν στην Αθήνα καθ’ οδόν προς τη Γενεύη, όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αυτά είναι!

Πάει Κολωνία

Μένω στον Κοτζιά, ο οποίος αφού πάρει δόση από Τεχεράνη θα φύγει για τριήμερο στα παλιά του λημέρια, δηλαδή στη Γερμανία (όπου έχει σπουδάσει και διδάξει). Ο υπουργός Εξωτερικών θα κάνει Αγιο Πνεύμα μεταξύ δημόσιας συνέντευξης/συζήτησης στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, με το θέμα «Πώς σώζουμε μια χώρα», και ειδικής ομιλίας για την Ελλάδα την οποία διοργανώνουν βουλευτές της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) και πρώην συνάδελφοί του καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Μαρβούργου.

Το «υπάρχω» της ΔΗΜΑΡ

Στις 5 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή για να το σημειώσετε στην ατζέντα σας, αρχίζει το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, με τον Φώτη Κουβέλη να παραδίδει τη σκυτάλη στον διάδοχό του, τον δεύτερο κατά σειρά πρόεδρο του κόμματος. Χθες στελέχη από τη νέα γενιά της ΔΗΜΑΡ με κείμενό τους ζητούν ανανέωση και επανεκκίνηση και τονίζουν ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα συνεχίσει να υπάρχει για τα στελέχη της αλλά για την για την κοινωνία και τη χώρα. Το κείμενο υπογράφουν, μεταξύ των άλλων, η Σοφία Ανδριοπούλου, ο Γιώργος Γιάνναρος, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (υποψήφιος πρόεδρος), ο Αλέξανδρος Παπουτσής, ο Θόδωρος Χαριζάνης και η Βάσω Μαρκάκη.