Κόσμος και κοσμάκης το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο της πρεσβείας της Ρωσίας για τη συμπλήρωση 70 ετών από την Αντιφασιστική Νίκη. Το «παρών» έδωσαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Κώστας Ησυχος, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, όπως και η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ηταν μάλιστα τόσος ο κόσμος που οι δύο αντιπρόεδροι της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος και Γιάννης Μπαλάφας, δεν βρήκαν να καθήσουν και αναγκάστηκαν να φύγουν λίγο μετά!

Για να δείτε πώς αλλάζουν τα πράγματα, στην εκδήλωση ακούστηκαν εμβατήρια του Κόκκινου Στρατού από τη Φιλαρμονική της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και ελληνικά τραγούδια.

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των ονομάτων των επισήμων, εκείνος που κέρδισε το μεγαλύτερο χειροκρότημα ήταν ο Κουτσούμπας και όχι τα κυβερνητικά στελέχη, παρά τα ανοίγματα προς τη Μόσχα.

Οπως μου είπαν, μάλιστα, κέρδισε το μεγαλύτερο χειροκρότημα μετά τη ρωσίδα σοπράνο Ελένη Ουσμάνοβα. Βέβαια, λογικό ήταν να χειροκροτηθεί ο Κουτσούμπας, καθώς θυελλώδη χειροκροτήματα δονούσαν την αίθουσα κάθε φορά που στο βίντεο που προβλήθηκε παρουσιαζόταν η εικόνα του σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν.