Πανικός επικράτησε (ξανά) χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση. Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν μετά τα μεσάνυχτα και παρά την απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, πρέπει να σας τα διηγηθώ με τη σειρά τους για να τα καταλάβετε.

Αρχικά λοιπόν η αποδοχή από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο 16 βουλευτικών τροπολογιών και εννέα υπουργικών, προκάλεσε την πρώτη ένταση που οδήγησε σε αποχώρηση τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ!

Το Ποτάμι παρέμεινε στη Βουλή αλλά ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για 15 από τις τροπολογίες (13 βουλευτικές, την υπουργική τροπολογία για τη «Διαύγεια» και για την επένδυση των διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας).

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε μάλιστα με νόημα τη νέα απουσία της Προέδρου της Βουλής σε ένα νομοσχέδιο στο οποίο γίνονται αποδεκτές τόσες άσχετες τροπολογίες, κάτι που η ίδια έχει καταγγείλει.

Τι ήταν να το πει; Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέβηκε στην έδρα και ζήτησε την άμεση απόσυρση τριών υπουργικών τροπολογιών, καθώς, όπως είπε, «δεν τηρούν τις συνταγματικές προϋποθέσεις». Ταυτόχρονα κάλεσε το Σώμα να αποφασίσει, αφού προηγηθεί αιτιολογία της κατάθεσής τους από τους αρμόδιους υπουργούς.

Οι τροπολογίες αφορούν τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τη Διαύγεια και την κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχες για να μην καταπατούνται οι θεσμοί και το Σύνταγμα» και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να παρερμηνεύεται και να παραβιάζεται η διαδικασία που όλοι θέλουμε να υπερασπιστούμε».

Από την πλευρά τους, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Νίκος Βούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός του Γιώργος Κατρούγκαλος, σε μια ύστατη προσπάθεια να τη μεταπείσουν και να αιτιολογήσουν την κατάθεση των τροπολογιών, επικαλέστηκαν τη σοβαρότητα των θεμάτων που επιλύουν, υποστήριξαν ότι δεν εμπίπτουν στα όρια του συνταγματικού πλαισίου και ότι έχουν συνάφεια με το νομοσχέδιο.

Η Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε τελικά ότι σήμερα Τετάρτη θα διεξαχθούν οι ονομαστικές ψηφοφορίες που κατέθεσε Το Ποτάμι επί 15 τροπολογιών, 13 βουλευτικών και δύο υπουργικών.