Μπορεί να είναι η πολυετής σιωπή του Κώστα Καραμανλή που κούρασε τους νεολαίους της ΔΑΠ, οι οποίοι αποφάσισαν τελικά να επενδύσουν στη φωνή του νεότερου βουλευτή της οικογένειας.

Ο 41χρονος Κωνσταντίνος Καραμανλής του Αχιλλέα, βουλευτής στην ιστορική έδρα των Σερρών, προσεκλήθη από τους γαλάζιους φοιτητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της Πάτρας και θα μιλήσει απόψε σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση σε κινηματοθέατρο της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Επισημαίνω ότι πρόκειται για την πρώτη ομιλία του βουλευτή μετά τις εκλογές, ενώ μπαίνω στον πειρασμό να υπενθυμίσω ότι με πολιτική ομιλία στην Πάτρα, τον Οκτώβριο του 1996 –που είχε οργανώσει ο τότε «λοχαγός» του νεοκαραμανλισμού και σήμερα επιτελάρχης των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος -, μπήκε μπροστά ο Κώστας Καραμανλής και ξεκίνησε η εκστρατεία «λοχαγών» και «βαρόνων» για την «εκπαραθύρωση» του Μιλτιάδη Εβερτ.

Είναι προφανές ότι η σημερινή εκδήλωση της ΔΑΠ υπερβαίνει το βεληνεκές των φοιτητικών εκλογών και αντιμετωπίζεται στην Αχαΐα ως πολιτικό γεγονός –εξού και οι οργανωτές δεν ήθελαν να περιοριστούν σε ένα πανεπιστημιακό αμφιθέατρο.

Αναμένω με σχετική αγωνία να ακούσω εάν τα γαλάζια παιδιά από την Πάτρα θα αρχίσουν να φωνάζουν απόψε πως «ήρθε η ώρα του Καραμανλή» –και ποιου απ’ όλους.

Απρόσμενα συναπαντήματα

Το είχαν δει το όνειρο οι συμμετέχοντες στην ελληνική αντιπροσωπεία στο Brussels Group. Δεν αναφέρομαι στη δυστοκία που σημειώθηκε (και) στην προχθεσινή συνάντηση με τους δανειστές, αλλά μιλάω για την αναπάντεχη συνάντηση που είχε η ελληνική ομάδα με τον Αντώνη Σαμαρά.

Εκεί που κάθονταν, λοιπόν, στο λόμπι του ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες, σε μια σύσκεψη-follow up της ημέρας, σκάει μύτη ο πρώην πρωθυπουργός με το κινητό του τηλέφωνο καρφωμένο στο αφτί.

Δεν ξέρω με ποιον μιλούσε ο Σαμαράς, ο οποίος μόλις αντίκρισε τους δικούς μας έσκασε ένα χαμόγελο και απομακρύνθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ξέρω όμως από έγκυρη πηγή μου ότι μαζί του ήταν ο Σταύρος Παπασταύρου ο οποίος έφθασε στο ξενοδοχείο ως προπομπός, αφού αποβιβάστηκε από μεγάλο όχημα. Κούρσα το λέμε στο χωριό μου.

O Βίτσας στην Εξεταστική

Στο τιμόνι της Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς φθάσαμε στα Μνημόνια θα καθήσει ο Δημήτρης Βίτσας, αφού με 11 ψήφους υπέρ και 6 λευκά ψηφοδέλτια τα μέλη της τον εξέλεξαν πρόεδρο.

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου, με στόχο να ξεκινήσει η πρόσκληση μαρτύρων, και το πόρισμα θα πρέπει να αναμένεται κοντά στις 6 Οκτωβρίου –με δυνητική δίμηνη παράταση.

Το πλέον πρωτότυπο βέβαια το κρατάω για το τέλος! Στην εν λόγω Εξεταστική αναμένεται να υπάρξει και προβολή των συνεδριάσεων –τόσο από το κλειστό κύκλωμα της Βουλής όσο και από το Κανάλι της Βουλής.

Ο,τι δηλαδή συμβαίνει και με τις υπόλοιπες επιτροπές. Αυτό θα τεθεί σε ψηφοφορία και τα μέλη της Επιτροπής θα ψηφίσουν –αν και με την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Ο Δημήτρης Βίτσας πάντως, μιλώντας χθες με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ήταν σαφής. Στόχος, μαθαίνω πως είπε, δεν είναι η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής αλλά η διερεύνηση του τι συνέβη σε πολιτικό επίπεδο, τι επιλογές υπήρχαν και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.

Μάλιστα μαθαίνω πως πήρε και πάνω του το θέμα της μετάδοσης των συνεδριάσεων της Επιτροπής λέγοντας πως δεν θα αφήσει κανέναν να γίνει έρμαιο της δημοσιότητας. Σωστός ο στόχος αλλά λίγο ανέφικτος, δεδομένης της δημόσιας προβολής!

Ενας Γερμανός λιγότερος

Ολα εδώ πληρώνονται. Μπορεί ο Γιάννης Στουρνάρας να μην είχε δικαίωμα ψήφου στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ που κούρεψε τα ενέχυρα για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς και σε άλλες κρίσιμες για την Ελλάδα ψηφοφορίες που έγιναν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Τα ευχάριστα νέα όμως είναι ότι τώρα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος έχει δικαίωμα ψήφου στην ακόμα πιο κρίσιμη σημερινή συνεδρίαση που θα κρίνει και το αν θα κουρευτούν εκ νέου τα ενέχυρα.

Τα ακόμη πιο ευχάριστα νέα είναι ότι το γεράκι του Βερολίνου –λέγε με Γενς Βάιντμαν –που ευχαρίστως θα καταψήφιζε οτιδήποτε θα έδινε ανάσα στην Αθήνα δεν έχει δικαίωμα ψήφου. Δεν πειράζει. Ενας Γερμανός λιγότερος.