Ηθελε να ξεφύγει από τους Γερμανούς αλλά υπέκυψε στα λουκάνικά τους. Ο Γιάνης, την Παρασκευή το βράδυ στη Ρίγα, μετά το ECOFIN και αφού έχει προηγηθεί το Eurogroup με τα πολλά γαλλικά εις βάρος του, όπως έλεγαν οι κακές γλώσσες, είναι γνωστό ότι δεν πήγε να δειπνήσει με τους ομολόγους του. Πήγε αλλού, γιατί όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου «δεν μπορεί τα βαρετά δείπνα».

Πού πήγε; Σε μια γερμανική μπιραρία στη Ρίγα όπου οι πληροφορίες λένε ότι το έριξε στα βούρστελ και στις ξανθές. Και για να μην αρχίσει να ψάχνεται η Δανάη (Στράτου) λέγοντας «ξανθές» εννοούμε τις δύο ξανθές γερμανικές μπίρες που κατέβασε, να πάνε κάτω τα φαρμάκια (τα οποία δεν τον πτοούν).

Στην παρέα ήταν τρεις. Ο Βαρουφάκης, η γραμματέας του και στέλεχος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.

Το κλου της βραδιάς ήταν ότι στη γερμανική μπιραρία έπαιζε μια μπάντα Τεξανών. Και κάπως έτσι λύνεται το μυστήριο γιατί προτίμησε αυτήν την μπιραρία ο Βαρουφάκης από τα «βαρετά δείπνα». Του λείπει το Τέξας! Ξέρετε, άλλωστε, ότι μέχρι την (πρόσφατη) εμπλοκή του με την πολιτική ο Γιάνης ήταν επισκέπτης καθηγητής στη Lyndon B. Johnson School of Public Affairs του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Οστιν.

Τι είπε ο Θαπατέρο στον Θεοδωράκη

Ο Σταύρος Θεοδωράκης βρίσκεται από χθες στην Ισπανία. Θα δει πολύ κόσμο, κυρίως από την Κεντροαριστερά. Εύλογο, μια και τώρα πια έχει παραδεχθεί ότι Το Ποτάμι είναι κεντροαριστερό και προσπαθεί να χτίσει συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εδώ βέβαια να σας πω ότι σήμερα θα έχει συνάντηση στη Βαρκελώνη με τον ηγέτη των Ciudadanos, τον Αλμπερτ Ριβέρα –ξέρετε το μετριοπαθές κεντροδεξιό κόμμα που έχει αρχίσει να κλέβει τα φώτα της δημοσιότητας από τους Podemos -, καθώς και τον γενικό γραμματέα και εμπνευστή της οικονομικής πολιτικής του εν λόγω κόμματος Ματίας Αλόνσο.

Ενας από τους πρώτους που συνάντησε χθες ο επικεφαλής του Ποταμιού ήταν ο Σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Η συζήτηση των δύο ανδρών, όπως φαντάζεστε, είχε ως κεντρικό θέμα την Ευρώπη.

Ο Ισπανός λοιπόν είπε σε κάποια φάση, όταν συζητούσαν περί της τωρινής διαπραγμάτευσης Ελλάδας και εταίρων, «γνωρίζω πολύ καλά το συγκεκριμένο σπίτι, την Ευρώπη δηλαδή και δεν νομίζω ότι τρέμουν τα χέρια των Ευρωπαίων μπροστά στον Βαρουφάκη». Δεν τον αδικώ. Μεταξύ μας, αυτό μόνο ο Βαρουφάκης πρέπει να το νομίζει.

Οσα δεν φθάνει η αλεπού

Τελικά όμως όλοι θα ήθελαν να έχουν έναν Γιάνη (με ένα νι). Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς το γεγονός ότι πλέον η στρατηγική Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση αποτελεί παράδειγμα για ξένους ηγέτες. Με την κακή έννοια, βεβαίως!

Λίγες ώρες αφού ο άγγλος πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον παρέπεμψε όσους συμπατριώτες του αναζητούν πολιτικές συγκινήσεις να έρθουν στην Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν κατακεραυνώνοντας την αξιωματική αντιπολίτευση είπε κάτι του τύπου «αν εφαρμοστούν αυτά που προτείνετε θα γίνουμε Ελλάδα». Οσα δεν φθάνει η αλεπού.