Πώς χτίζονται οι κυβερνητικές συνεργασίες ανάμεσα στα κόμματα; Πάντως, όχι όπως χτίστηκε η συγκυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ και σίγουρα όχι όπως αυτή των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Θα μπορούσαν να το προσυπογράψουν και οι Γερμανοί που έχουν γράψει πολλά χιλιόμετρα στις κυβερνητικές συνεργασίες. Το λέω επειδή το manual της συγκυβέρνησης ήταν το θέμα της συζήτησης που διοργάνωσαν χθες το Δίκτυο της Αννας Διαμαντοπούλου και το Ινστιτούτο των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Φρίντριχ Εμπερτ.

Ομιλητές ήταν ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Αλεξ Σέφερ και οι Νίκος Φίλης, Ανδρέας Παπαμιμίκος, Σπύρος Λυκούδης και Γιάννης Μανιάτης.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον, όμως, ήταν το κοινό. Αν κρίνω από τη διακομματική του σύνθεση (Κώστας Λαλιώτης, Δημήτρης Σιούφας, Πάνος Μπεγλίτης, Κατερίνα Μπατζελή, Αννυ Ποδηματά, Αγγελος Τόλκας, Δημήτρης Χατζησωκράτης), έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμα για τη συγκυβέρνηση.

Μένω στην εισήγηση του Παπαμιμίκου γιατί είπε κάποια ενδιαφέροντα. Θύμισε, για παράδειγμα, ότι ελάχιστα από τα προγραμματικά σημεία συμφωνίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ προχώρησαν.

Το καλύτερο όμως το κράτησε για το τέλος, αφού υποστήριξε ότι σήμερα υπάρχουν συγκλίσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού και ότι χρειάζονται «τολμηρές υπερβάσεις».

Κατέθεσε μάλιστα και πρόταση: να μπορεί ένας συνασπισμός κομμάτων να πάρει το μπόνους των 50 εδρών, αρκεί να έχει δηλώσει προεκλογικά την προγραμματική συμφωνία και το όνομα του πρωθυπουργού. Λέτε να; Για να δούμε τι θα δούμε.

Οσο για το αλλοπρόσαλλο της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, ο Φίλης δεν τη βρίσκει καθόλου παράδοξη. Οπως το έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, «τι κοινό είχε ο Μπαλτάκος με τον Βενιζέλο;». Είπε μάλιστα κάτι του τύπου «οι ΑΝΕΛ προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ». Η επισήμανση προκάλεσε την παρέμβαση του Λυκούδη, ο οποίος γελώντας ρώτησε τον Φίλη: «Τους το έχετε πει αυτό; Υποθέτω πως όχι».