Ελαμψε διά της απουσίας της χθες στη Βουλή η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το λέω αυτό γιατί η Πρόεδρος της Βουλής μπορεί να βρίσκεται στη γειτονική Ρώμη προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, όμως τις φωτιές που είχε ανάψει με τα περί απαρτίας των βουλευτών στην Ολομέλεια –είχε αρνηθεί να κηρύξει την έναρξη της συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με την αιτιολογία ότι στην αίθουσα δεν υπήρχαν 75 άτομα –πυροδότησε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χθες λοιπόν, κατά την προγραμματισμένη ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολό του για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ πήρε το αίμα του πίσω και ζήτησε να εφαρμοστεί ο Κανονισμός, αφού στην αίθουσα βρίσκονταν μόλις 56 βουλευτές.

Συγκεκριμένα, ο Μητσοτάκης επικαλέστηκε το «προηγούμενο της απόφασης της Προέδρου της Βουλής» και ζήτησε να διακοπεί η ψηφοφορία μέχρι να διαπιστωθεί η απαρτία.

Μαζί του συμφώνησαν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Ποταμιού (Χάρης Θεοχάρης) και του ΠΑΣΟΚ (Γιάννης Κουτσούκος), φέρνοντας εμφανώς σε δύσκολη θέση τον προεδρεύοντα Γιάννη Μπαλάφα, ο οποίος επιχείρησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι πρόκειται για μια τυπική ψηφοφορία.

Η αναστάτωση του αντιπροέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα ήταν τέτοια που μπερδεύτηκε και αποκάλεσε τρεις φορές την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γερόκωστα αντί για Γεροβασίλη.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν τον διόρθωσε, αντίθετα κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι εσκεμμένα προσπαθεί να παρεμποδίσει την ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολό του.

Τελικώς ο Γιάννης Μπαλάφας – και μολονότι στην Ολομέλεια εξακολουθούσαν να είναι 56 οι παρόντες βουλευτές –έκρινε ότι υπάρχει απαρτία και προχώρησε στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

«Αυτό που έγινε σήμερα θα είναι προηγούμενο από εδώ και στο εξής για το πώς η Βουλή θα λαμβάνει αποφάσεις», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (στη φωτογραφία μαζί με τον αντιπρόεδρο) και ξεκαθάρισε ότι «φτηνές δικαιολογίες της Προέδρου οι οποίες θα μετακυλίουν την ευθύνη της αδικαιολόγητης καθυστέρησής της στις πλάτες των βουλευτών δεν θα γίνουν δεκτές εφεξής».