Μπορεί ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης να μη βρίσκεται στη σύνθεση του Κοινοβουλίου, αφού δεν ήταν υποψήφιος στις εκλογές, όμως δεν σταματάει να συμμετέχει στα κοινά.

Πριν από μερικές ημέρες είχε υποβάλει πρόταση προς την κυβέρνηση για την επιβολή ειδικού φόρου σε μεγάλα ποσά κεφαλαίων τα οποία, από 1/1/2009 και διαρκούσης της κρίσης, μεταφέρθηκαν και εξακολουθούν να μεταφέρονται στο εξωτερικό και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τους κατόχους των λογαριασμών.

Αυτή η ιδέα του Κακλαμάνη άρεσε αρκετά στο κυβερνητικό επιτελείο, απ’ ό,τι φαίνεται. Ετσι χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προσκάλεσε τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής και συναντήθηκαν οι δυο τους στο υπουργείο. Από όσα έμαθα, ο Γιάνης διαβεβαίωσε τον παλαίμαχο πολιτικό πως η κυβέρνηση θα δράσει άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση, ίσως και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Η διερεύνηση της Siemens

Αλλά και ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης είχε στείλει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, από τον οποίο ζητούσε να συνεχιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης Siemens. Αλλωστε είχε διατελέσει και πρόεδρος της διακομματικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη συγκεκριμένη υπόθεση, άρα έχει γνώση της ιστορίας.

Ούτε αυτόν τον κακοκάρδισε ο Αλέξης και τον παρέπεμψε στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία και θα συναντήσει αύριο στις 5 το απόγευμα.

«Τσιμπάω κι έρχομαι»

Να επιστρέψω στον Γιάνη για να σας πω ότι γύρω στις 4 το απόγευμα, ψύχραιμος και cool, και ενώ στις Βρυξέλλες την ίδια ώρα γίνεται της λίστας, με πουκαμισάκι λευκό, πάντα έξω από το παντελόνι, και σακάκι ανάλαφρα ριγμένο στον έναν ώμο έκανε την εμφάνισή του στο ασανσέρ του έκτου ορόφου στην οδό Νίκης συνοδευόμενος από την αγαπημένη του Δανάη Στράτου.

«Είμαι εξουθενωμένος» λέει στους συντάκτες του υπουργείου Οικονομικών που τον περιτριγυρίζουν για να μάθουν κανένα νέο για τη λίστα του και συμπληρώνει: «Πάμε με τη Δανάη να τσιμπήσουμε κάτι και επανέρχομαι». Για να την πω την αμαρτία μου, εξουθενωμένο δεν τον είδα. Ισως επειδή είναι τόσο «φιτ».

Ο άλλος Γιάννης

Αφού είδε και απόειδε με τα της διαπραγμάτευσης, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης είπε να το γυρίσει στο παρακαλετό, μπας και γλιτώσει από την γκρίνια τον ψηφοφόρων του. Ετσι λοιπόν, με επιστολή-παράκληση που απέστειλε προς το κόμμα του –μην ξεχνιόμαστε, φέτος είναι στον ΣΥΡΙΖΑ –ζητάει να πιέσουν για τέσσερα ζητήματα τους δανειστές: την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη μη πώληση του ΟΛΠ και των δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων και την κατάργηση της ρήτρας μηδενικών ελλειμμάτων για επικουρικές συντάξεις. Ολα τα υπόλοιπα προφανώς δεν τον ενοχλούν, όπως αναφέρει ο ίδιος.

Μυστικό ραντεβού με επιχειρηματίες

Ο Βαρουφάκης όμως είχε χθες και συνάντηση με κλειστή ομάδα επιχειρηματιών. Πληροφορούμαι ότι το ραντεβού έγινε στη Μεγάλη Βρεταννία και φυσικά δεν ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Λες και είναι το μόνο. Τι είχες Γιάνη, τι είχα πάντα.