Επιτελών το καθήκον κάθε έλληνα Προέδρου να επισκέπτεται πρώτα την Κύπρο –όπως ο ίδιος είπε –ο Προκόπης Παυλόπουλος βρίσκεται από χθες στη μεγαλόνησο.

Συνομιλίες με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, κοινές δηλώσεις, συνομιλίες των αντιπροσωπειών, ομιλία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων και οργανώσεων αποτελούν must μιας προεδρικής επίσκεψης στην Κύπρο. Και βεβαίως, όλα αυτά διαμορφώνουν ένα βαρύ πρόγραμμα.

Την επισημότητα του πρωτοκόλλου έσπασε ο Νίκος Αναστασιάδης κατά την ανταλλαγή δώρων μεταξύ των δύο προέδρων. Επιδίδοντας έναν μελανόχρουν κρατήρα επί του οποίου υπήρχε η αναπαράσταση του μυθολογικού στιγμιοτύπου της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία, o Παυλόπουλος εξηγούσε ότι ο Δίας για να κλέψει την Ευρώπη που την ερωτεύτηκε μεταμορφώθηκε σε ταύρο.

Ο Αναστασιάδης παρέλαβε το δώρο, το περιεργάστηκε καλά καλά και σχολίασε: «Ελπίζω ο ταύρος να είναι ο Αλέξης Τσίπας και όχι ο Σόιμπλε». Στα καθ’ ημάς δηλαδή!

Στις δηλώσεις του ο Παυλόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει και την πρόσκληση του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία, η οποία διατυπώθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία αμέσως μετά την εκλογή του.

Του είπα –ανέφερε –ότι «έχει νόημα μια επίσκεψη στην Αγκυρα όταν αυτή θα σηματοδοτήσει συγκεκριμένα αποτελέσματα προόδου σε δύο βασικά θέματα: και στο Κυπριακό και στο ζήτημα της επίλυσης της καθ’ ημάς μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία».

Σημειώνω πάντως ότι ο Προκόπης –διαβασμένος καλά σε κάτι τέτοια –κέρδισε τις εντυπώσεις από τις συχνές αναφορές στις αρχαίες ελληνικές πηγές που μνημονεύουν στην Κύπρο!

Ποτάμι Vs Καμμένου (ακόμη μία φορά)

Τελικά, εκεί στο Ποτάμι έχουν μεγάλο πρόβλημα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Το λέω γιατί χθες ο βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης κατέθεσε ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εξωτερικών, δηλαδή στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και στον Νίκο Κοτζιά, με θέμα τον Πάνο Καμμένο.

Συγκεκριμένα τα όσα είπε περί συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου από κοινού με τις ΗΠΑ, σε ποσοστό 70-30. Τι ρωτά λοιπόν ο ποταμικός; Πρώτον, «αν είναι ενήμεροι των προτάσεων του κ. ΥΠΕΘΑ προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ» και, δεύτερον, «αν συμφωνούν με τις παραπάνω προτάσεις και σε ποιον βαθμό αυτές είναι συμβατές με τον σχεδιασμό έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της χώρας».

Να σας θυμίσω απλά ότι δεν είναι η πρώτη ερώτηση που καταθέτουν σχετικώς με τον Καμμένο. Την προηγούμενη εβδομάδα, Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός είχαν καταθέσει ερώτηση προς τους Κοτζιά και Καμμένο για τους ΟΥΚάδες και τα αλυτρωτικά συνθήματα στην παρέλαση.

Ρωτούσαν αν συμφωνούν με το πνεύμα των συνθημάτων και, αν όχι, τι σκοπεύουν να κάνουν για να μην επαναληφθούν «τέτοια φαινόμενα επικίνδυνου και χυδαίου «βαλκανικού» εθνολαϊκισμού».

Κάτι μου λέει ότι δεν θα τον αφήσουν σε χλωρό κλαρί τον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Εύλογο, η αποδόμηση του μικρού κυβερνητικού εταίρου αρέσει στο ακροατήριό τους. Και τους συμφέρει γενικώς.

Οι παλιές αγάπες

πάνε στον Παράδεισο

Βουνό με βουνό δεν σμίγει. Πρώην σύντροφοι και φίλοι όμως σμίγουν. Το λέω επειδή ο Πάνος Τριγάζης έπεσε χθες πάνω στον Μίλτο Κύρκο. Αυτό στη Βουλή, όπου το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευε βρετανική Επιτροπή Αλληλεγγύης σε συνάντηση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Μόλις είδε τον Κύρκο ο Τριγάζης αφηγήθηκε στους Βρετανούς τη σχέση του Λεωνίδα Κύρκου με το βρετανικό κίνημα και τη συμμετοχή του με τον Γρηγόρη Λαμπράκη και τον Μανώλη Γλέζο στη μαραθώνια πορεία Ειρήνης Ολντερμαστον στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 1963. Οι παλιές αγάπες πάνε στον Παράδεισο.