Δεν έλειψαν τα μηνύματα εσωτερικής χρήσης κατά τη χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση. Κάλυψε μεν τον υφιστάμενό του, αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο, ως προς τις αποκαλύψεις για τη δικηγορική του δραστηριότητα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει στο πρόσωπό του καμία επιφύλαξη από την κυβέρνηση.

Αντιθέτως, δεν έπραξε το ίδιο όταν η συζήτηση ήρθε στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στη διάρκεια της προχθεσινής παρέλασης στα Χανιά περί της ανάγκης στήριξης από τους πολίτες σε περίπτωση ρήξης με την ΕΕ. «Δεν κατανόησε επακριβώς αυτό που είπε» ήταν το καυστικό σχόλιο του Βούτση, διευκρινίζοντας ότι μια τέτοια απόφαση είναι επιλογή συνολικά της κυβέρνησης.

Πιο αιχμηρός υπήρξε, όμως, ως προς τις πιέσεις που δέχεται για διευκολύνσεις σε ελλειμματικούς δήμους. Αναφέρθηκε στις πελατειακές σχέσεις των δήμων με την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν στάθηκε, πάντως, μόνο εκεί. Αιτήματα ευνοϊκής μεταχείρισης –όπως είπε –δέχεται και από βουλευτές του κόμματός του. Εδωσε και ονοματεπώνυμο: τον αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο.

Η βάρκα μας η κουρελού

Μόλις τελείωσαν οι παράτες και οι εορτασμοί τα κεφάλια ξανακατέβηκαν στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να ανακοινώσουν, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, το νέο εξεταστικό σύστημα για το 2016 –το οποίο θα έπρεπε να ήταν έτοιμο από τα μέσα Μαρτίου.

Η ομάδα εργασίας των Αριστείδη Μπαλτά και Τάσου Κουράκη επεξεργάζεται με εντατικούς ρυθμούς τα θέματα αιχμής, όπως το ποιο θα είναι (ανά κατεύθυνση και πεδίο) το περίφημο 5ο προαιρετικό μάθημα-μπαλαντέρ που θα «ξεκλειδώνει» περισσότερες σχολές, τα μαθήματα βαρύτητας και οι συντελεστές τους, πόση θα είναι η μείωση της εξεταστέας ύλης.

Μαζί με τις ανακοινώσεις αυτές αναμένεται και ο αριθμός εισακτέων για φέτος, που εκτιμάται ότι θα είναι ανάλογος με τον περυσινό –αλλά με περίπου 10% αύξηση στα κεντρικά ιδρύματα –και θέσπιση οικονομικών κριτηρίων και ποσόστωσης που θα μειώσουν κατά πολύ τις φοιτητικές μετεγγραφές.

Ταυτόχρονα, άλλη ομάδα επεξεργάζεται πολυνομοσχέδιο-«κουρελού», όπως το έχει χαρακτηρίσει ο Μπαλτάς, με το οποίο θα καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων, δεν θα μετρούν οι βαθμοί Α’ και Β’ Λυκείου στις εισαγωγικές, θα επανέλθουν οι εκπαιδευτικοί που είναι διαθεσιμότητα και θα ανασυσταθούν οι ειδικότητες και οι τομείς των ΕΠΑΛ που καταργήθηκαν, θα παγώσει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, θα παροπλιστούν τα συμβούλια των ΑΕΙ και θα θεσπιστεί κλήρωση αντί εξετάσεων στα Πειραματικά Σχολεία.

Το ιστορικό λάθος του Φλαμπουράρη

Μπορεί να μη δημιουργήθηκε διπλωματικό επεισόδιο με την Πολωνία, όμως μια αποστροφή στον λόγο του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης στον Σκάι στις 12 Μαρτίου εξόργισε τους Πολωνούς –και όχι μόνο –που ζουν στη χώρα μας.

Αιτία ήταν η φράση του υπουργού για τον ναζισμό ότι «όλοι υποφέραμε, εκτός των Αυστριακών και των Πολωνών που ήταν σύμμαχοι», η οποία δεν περιέχει καμία ιστορική αλήθεια, καθώς δεν υπήρξε ποτέ συμμαχία της ναζιστικής Γερμανίας με την Πολωνία.

Η αντίδραση ήταν ακαριαία και εστάλη επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Φλαμπουράρη που υπογράφουν Πολωνοί που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και Ελληνες. Ο υπουργός, που αντιλήφθηκε το σφάλμα του, απάντησε ζητώντας συγγνώμη και διευκρινίζοντας ότι «δεν εννοούσα αυτό που εκφράστηκε με αυτή μου τη φράση, γιατί αυτό πλήττει βάναυσα την αλήθεια εκείνης της μαύρης εποχής. Εχω την αίσθηση ότι υπήρξε μια τρομερή παρεξήγηση που οφείλεται μάλλον στις σχέσεις και στις συμμαχίες μεταγενέστερων περιόδων».

Ελλάς – Γαλλία – Ιταλία συμμαχία

Τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό συνάντησε χθες ο Γιώργος Καμίνης. Αυτό στο περιθώριο της συνάντησης των δημάρχων Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών και Μεγάλων Πόλεων για το Κλίμα που έγινε στο Παρίσι.

Το ενδιαφέρον είναι άλλο και αφορά τους μετανάστες. Ο Καμίνης πρότεινε στην Ινταλγκό και έχει ήδη συμφωνήσει και με τον δήμαρχο Ρώμης να υποβάλουν οι τρεις πόλεις που δέχονται μεγάλη πίεση από τους μετανάστες σχετική πρόταση στην Κομισιόν. Τι ζητούν οι τρεις; Οχι απαραίτητα κονδύλια, αλλά βοήθεια στη χάραξη στρατηγικής. Ενας Γιούνκερ μπορεί να μας σώσει;