Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καρατόμησης, που σερνόταν τον τελευταίο καιρό στους διαδρόμους της Κατεχάκη, ήταν τελικά η αποστράτευση του διοικητή της Ασφάλειας Αττικής Παναγιώτη Στάθη. Το «κόψιμο» του 51χρονου ταξίαρχου, από τους πλέον καταρτισμένους και μορφωμένους έλληνες αστυνομικούς, καθώς είναι διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, αποδίδεται στον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος είχε χρεώσει στον Στάθη την ευθύνη για τη «διαρροή» πληροφοριών που είχαν ως αποτέλεσμα να μη γίνει το περίφημο ραντεβού για την παράδοση χρημάτων στον βουλευτή Παύλο Χαϊκάλη με αντάλλαγμα ο βουλευτής να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι την υπόθεση είχε χειριστεί μικρή ομάδα αξιωματικών υπό την προσωπική εποπτεία του Στάθη. Κατά κοινή ομολογία, όμως, ο απόστρατος πλέον υποστράτηγος ήταν ένας ικανός, εργατικός και άτεγκτος αξιωματικός, με επιτυχή θητεία στο παρελθόν τόσο ως εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. όσο και ως επικεφαλής των Εσωτερικών Υποθέσεων.

Οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίζονται ως ήπιες, με βασικό γνώμονα την ισορροπία εντός του Σώματος. Ο αρχηγός, αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης, διατηρήθηκε, αλλά δεν έλειψαν οι εκπλήξεις. Σε αυτές περιλαμβάνεται η αποστράτευση του υποστράτηγου Αλκιβιάδη Τζοΐτη, του πρώην ισχυρού άνδρα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που το όνομά του συνδέθηκε με μεγάλες επιτυχίες στην εξάρθρωση των οργανώσεων της νέας γενιάς τρομοκρατικής δράσης. Τον τελευταίο χρόνο είχε την εποπτεία από την Κατεχάκη.

Στην επίζηλη υπηρεσία παραμένει επικεφαλής, αλλά ως υποστράτηγος πλέον, ο Αντώνης Μπάκας. Χαρακτηρίζεται ικανός αξιωματικός με καλές σχέσεις με τον Τσακνάκη, αλλά και με προσωπική σχέση με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση –οι κακές γλώσσες λένε ότι αυτό έπαιξε αποφασιστικό ρόλο.

Κικίλιας Vs Δένδιας

Στο παιχνίδι των ποικίλων ισορροπιών βγαίνει αναβαθμισμένος ο έως τώρα επικεφαλής της ΓΑΔΑ Κώστας Μιχαιρίνας, που προήχθη σε αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος. Ο Μιχαιρίνας είχε διατελέσει επί σειρά ετών επικεφαλής της ασφάλειας του Κώστα Καραμανλή, αλλά είχε βρεθεί σε δυσμενή θέση επί υπουργίας Δένδια: από αττικάρχης πέρυσι βρέθηκε βοηθός κλαδάρχη στο υπουργείο, ενώ επί Κικίλια, στις έκτακτες κρίσεις που είχαν γίνει τον περασμένο Αύγουστο, είχε επιστρέψει στη θέση του αττικάρχη.

Ενισχυμένος βγαίνει από τις τωρινές κρίσεις ο υποστράτηγος (και εκ των παλαιοτέρων συνδικαλιστών αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.) Δημήτρης Γεωργατζής: ο διευθυντής Ασφαλείας Αττικής επί Δένδια παροπλίστηκε στη θέση του προσωπάρχη επί Κικίλια και αναβαθμίζεται τώρα στη θέση του διευθυντή Ασφαλείας στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Στα ενδιαφέροντα των κρίσεων να σημειώσω την ανάδειξη στρατηγίνων της ΕΛ.ΑΣ.: τρεις κυρίες, έμπειρα στελέχη της Αστυνομίας, θα φέρουν τον βαθμό του υποστρατήγου. Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη αναλαμβάνει κλαδάρχης Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων διαδεχόμενη τον υποστράτηγο Γιώργο Νίτσα, ο οποίος «κόπηκε» μετά την περίφημη διαταγή του για τους μετανάστες, και θα έχει στενή συνεργασία με την αρμόδια υπουργό Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου

Επίσης, η Σταματίνα Μίζη παραλαμβάνει τη διοίκηση της Αστυνομικής Ακαδημίας, ενώ η Πηνελόπη Μηνιάτη παραμένει στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Θύμα των χάκερ

Ως θύμα κλοπής στο μακρινό Ναϊρόμπι και εξ ανάγκης επαίτης εμφανιζόταν ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (και πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ) Δημήτρης Αναγνωστάκης, σε e-mail που έλαβαν χθες δεκάδες φίλοι και γνωστοί του.

Τι είχε συμβεί; Αγνωστοι απατεώνες «χάκαραν» τον λογαριασμό της ηλεκτρονικής του αλληλογραφίας και έστειλαν απ’ αυτόν απεγνωσμένο μήνυμα σύμφωνα με το οποίο κλέφτες τον είχαν αφήσει στον άσο και έτσι είχε ανάγκη για 1.750 ευρώ.

Ο γενικός γραμματέας ειδοποίησε τον νεοπροαχθέντα υποστράτηγο Μανώλη Σφακιανάκη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον εντοπισμό των απατεώνων και ενημέρωσε τους φίλους του ότι βρίσκεται στην Κατεχάκη και δεν χρειάζεται τίποτα.