Μανιφέστο της Αριστερής Πλατφόρμας μου θύμισε η πρώτη παρέμβαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που έγινε στις Βρυξέλλες, ο έλληνας υπουργός επιτέθηκε κατά του προωθούμενου από την Κομισιόν σχεδίου για τη δημιουργία Ενεργειακής Ενωσης, κατηγορώντας το ότι προκαλεί «νεοφιλελεύθερη απορρύθμιση στον τομέα της ενέργειας», ωφελεί «μια χούφτα πολυεθνικών γιγάντων» και οδηγεί σε «απώλεια εθνικής κυριαρχίας».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό που αμφισβητεί η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν είναι οι διακηρυγμένοι στόχοι της Ενεργειακής Ενωσης, αλλά τα μέσα επίτευξης των στόχων αυτών. Οπως είπε «φοβόμαστε ότι το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο αντιμετωπίζεται από ισχυρούς κύκλους όχι τόσο ως κοινωνικό όραμα σύγκλισης και ευημερίας των λαών, αλλά ως όχημα μετάβασης σε μια μεγάλη νεοφιλελεύθερη αγορά».

Αυτά στην πρώτη του παρέμβαση, γιατί υπήρξε και δεύτερη. Εκεί ζήτησε να δοθεί στην Ελλάδα γενναία χρηματοδοτική στήριξη για όλα τα μεγάλα έργα εσωτερικών και διεθνών διασυνδέσεων που προωθούνται.

Ζήτησε να ενταχθεί στο σύνολό του στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και να τύχει γενναίας χρηματοδότησης το έργο Κύπρου – Κρήτης – ηπειρωτικής Ελλάδας, να γίνει το ίδιο με το έργο διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου κ.λπ.

Δεν ξέρω αν θα πάρουμε τελικά τα χρήματα, αλλά θα ήθελα να είμαι από μια πλευρά να δω τις φάτσες των ευρωπαίων υπουργών όταν άκουγαν τα περί «νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης».

Τζαρτζαρίσματα και συναντήσεις

Ο Νίκος Παπανδρέου δεν είναι ένας συνηθισμένος «επισκέπτης» στο υπουργείο Οικονομικών. Εθεάθη χθες μεσημεράκι, είδε περίπου για μισή ώρα τον Βαρουφάκη και χαλαρός κατευθύνθηκε προς την έξοδο.

Καμία δεκαριά δημοσιογράφοι εφορμούν. Πώς τα βλέπετε τα πράγματα, τον ρωτήσαμε. «Είμαι πάντα αισιόδοξος». Κλασική απάντηση όταν θέλεις να ξεφορτωθείς δημοσιογράφους.

Η επόμενη ατάκα όμως ήταν μάλλον απροσδόκητη. «Είμαι οπαδός του τζαρτζαρίσματος».

– Του ακραίου τζαρτζαρίσματος;

– Ε όχι και του ακραίου!

Το έσωσε στο και ένα. Γιατί μόλις είχα αρχίσει να «ανησυχώ» –δεν τρελάθηκα και από την αγωνία –για τις σχέσεις του με τον αδελφό του, πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο.

Με το που φεύγει ο Νίκος, μπαίνει η Λούκα στο γραφείο Βαρουφάκη. Είχε δει και Σταθάκη νωρίτερα. Ρωτήθηκε για το αν ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα προέδρου στην Εθνική Τράπεζα. «Τι να σας πω, εγώ το τεστ το πέρασα» απάντησε με νόημα.

Δεν πληρώνω, δεν πληρώνεις

Οσοι δεν πληρώνουν διόδια θα πρέπει ή όχι να ανησυχούν για τις κυρώσεις του νόμου; Το ερώτημα αυτό με απασχολεί από χθες το βράδυ μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ότι ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης συζήτησε με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη Μαγνησία, την Πιερία και τη Λάρισα την «κατάργηση του νόμου Βορίδη – Ρέππα που ποινικοποιεί την κοινωνική διαμαρτυρία».

Να υπενθυμίσω ότι σήμερα ο νόμος προβλέπει ότι αποτελεί παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας η μη καταβολή των διοδίων και στους παραβάτες επιβάλλεται και χρηματικό πρόστιμο.

Από το υπουργείο –σε αυτή τη φάση –περιορίζονται απλώς στην πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να αλλάξει τον νόμο. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, δικαιώνεται το κίνημα Δεν Πληρώνω.

Κατά τα άλλα, στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης είναι και η θέσπιση ηλεκτρονικών διοδίων (το θέμα δεν είναι καινούργιο αφού έχει τεθεί εδώ και μήνες) αλλά και η καθιέρωση κοινωνικών τιμολογίων για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και για πολίτες που ζουν κοντά σε περιοχές με διόδια. Ιδωμεν.

Δύο βιβλία του Μανώλη

Παρά τα 94 του χρόνια, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος παραμένει ακμαιότατος, υπερδραστήριος και πολυγραφότατος. Χθες, στις Βρυξέλλες, στο ελληνικό βιβλιοπωλείο Περίπλους παρουσίασε τα δύο καινούργια του βιβλία, «Η έξοδος» και «Νέκυιαι Ωδαί». Τα βιβλία παρουσίασαν µαζί µε τον συγγραφέα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και ο συγγραφέας Μανώλης Αλεξάκης.