Αγριος πόλεμος μέσα στο βαθύ σκοτάδι ξέσπασε στον άξονα Μαξίμου – Συγγρού, με αφορμή καταγγελίες που υιοθέτησε η αξιωματική αντιπολίτευση περί απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση για ελεύθερη διακίνηση και χορήγηση εξάμηνης άδειας παραμονής στους παράνομους μετανάστες.

Η φωτιά άναψε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα με προσάναμμα μια υποτιθέμενη «διαβαθμισμένη υπηρεσιακή εντολή» Πανούση, την οποία συνδικαλιστές συνοριοφύλακες διαβεβαίωναν ότι «έχουν δει με τα μάτια τους» –για να ακολουθήσει οξεία ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων.

Τα αντανακλαστικά του Μαξίμου, ωστόσο, ενεργοποίησε η ηχηρή παρέμβαση του ίδιου του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος –επικαλούμενος σχετικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι –έκανε λόγο για «απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική» απόφαση της κυβέρνησης που «μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών» και ζήτησε άμεσα την ανατροπή της. Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «επαληθεύονται οι χειρότερες προβλέψεις της ΝΔ», καθώς οι επιπτώσεις από την απόφαση «θα είναι καταστροφικές για την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια των πολιτών, την οικονομία και τον τουρισμό και επιπλέον θα υπάρχουν και συνέπειες στη σχέση μας με την Ευρώπη».

Από το αρμόδιο υπουργείο διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι τέτοια απόφαση δεν υπάρχει, ενώ αφήνουν αιχμές περί προβοκάτσιας που συνδέεται και με τις υπό εξέλιξη κρίσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. «Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών; Ο,τι και να είναι αυτή η ανακοίνωση (σ.σ.: των συνοριοφυλάκων) για τα κέντρα κράτησης, στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας», ήταν η επίσημη αντίδραση του υπουργείου.

Τη σύγκρουση με τη Συγγρού ανέλαβε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο κατήγγειλε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «κακοστημένη και επικίνδυνη θεατρική παράσταση, σε αγαστή συνεργασία με συγκεκριμένα συστήματα». «Σαν έτοιμη από καιρό η μονταζιέρα της Συγγρού διέσπειρε την υποτιθέμενη «αποκάλυψη» ότι η κυβέρνηση ανοίγει αύριο όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών, προσπαθώντας να πείσει ότι η χώρα κινδυνεύει! Η ανευθυνότητα του κ. Σαμαρά είναι γνωστή –άλλωστε όλοι ξέρουν πού έχει οδηγήσει τη χώρα με τις πολιτικές του. Θα περιμέναμε, όμως, πριν υιοθετηθεί η είδηση να διασταυρωθεί –απ’ όλους» αντεπιτέθηκε το πρωθυπουργικό επιτελείο. Και προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, ότι το θέμα θα έχει σήμερα συνέχεια, διαμήνυσε προς κάθε εμπλεκόμενο ότι «θα χυθεί άπλετο φως». Να δούμε για ποιους χτυπά η καμπάνα.