Αφού η «αριστερή παρένθεση» μπορεί να κρατήσει λίγο παραπάνω, η ΝΔ μπαίνει σιγά σιγά σε τροχιά αντιπολίτευσης και στήνει τις φάκες της στη νέα κυβέρνηση.

Το τυρί στην πρώτη είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης, τον οποίο βλέπουν από τη Λεωφόρου Συγγρού κοντά στην έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα. Ακόμη κι αν δεν είναι έτσι, στοχεύοντας συνεχώς τον υπουργό Οικονομικών είναι βέβαιοι ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και οι συριζαίοι –και ο αγέρωχος Γιάνης θα αποτελέσει τελικώς ένα σωσίβιο για τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη δεύτερη φάκα βρίσκεται η νομοθετική κύρωση της τετράμηνης παράτασης του δανειακού προγράμματος. Η ΝΔ προβάλλει τις δημοκρατικές ευαισθησίες της και ζητεί να περάσει άμεσα η νέα συμφωνία από τη Βουλή. Διαμηνύει μάλιστα ότι θα την υπερψηφίσει, αλλά προφανώς προσδοκά μια ομαδική ανταρσία από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον τρίτο όροφο της Συγγρού εκτιμούν, δε, ότι βρήκαν μια πληγή που μπορεί να πονέσει τη νέα κυβέρνηση περισσότερο και από την αναδίπλωση απέναντι σε ευρωπαίους εταίρους και δανειστές. Εξού και το χθεσινό μήνυμα του γαλάζιου εκπροσώπου Κώστα Καραγκούνη, που αντιγράφει το ύφος Χρύσανθου Λαζαρίδη και διαλαλεί ότι «δεν θα τους αφήσουμε να γελοιοποιήσουν τη δημοκρατία μας ούτε να απαξιώσουν τη Βουλή των Ελλήνων».

Ισως γι’ αυτό το Μαξίμου φέρνει άμεσα νόμο για επανασύσταση της ΕΡΤ, η οποία θυμίζω ότι έκλεισε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δεν έφτασε ποτέ ούτε καν στο περιστύλιο της Βουλής.