Εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, όπου θα ξεκαθαρίσουν πολλές από τις πτυχές του οικονομικού της προγράμματος, και με βάση τις δεσμεύσεις ΣΥΡΙΖΑ για την ενέργεια, στελέχη της Κουμουνδούρου επαναλαμβάνουν ότι ένα από τα πρώτα βήματα στον «ηλεκτροφόρο» αυτόν τομέα θα είναι η κατάργηση των ιδιωτικοποιήσεων της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.

Στην κατεύθυνση αυτήν το πρώτο βήμα θα είναι «η κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου της 24ης Ιουλίου 2013 (πώληση 17% των μετοχών της ΔΕΗ, δημιουργία και παραχώρηση της Μικρής ΔΕΗ)». Αυτό αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος για το κεφάλαιο ενέργεια, ενώ το γεγονός ότι αποτελεί προτεραιότητα το επιβεβαιώνει και στέλεχος του κόμματος που παρακολουθεί από κοντά τα ενεργειακά.

Προφανώς μαζί με την επίμαχη Πράξη θα καταργηθεί και ο επίμαχος νόμος για τη δημιουργία της Μικρής ΔΕΗ (ν. 4273/11-07-2014), με τη νέα κυβέρνηση να φέρνει έναν άλλο νόμο που να τον ακυρώνει. Θυμίζω ότι ο νόμος είχε ψηφιστεί τον περασμένο Ιούλιο από το θερινό τμήμα της Βουλής εν μέσω απειλών για παρατεταμένο μπλακάουτ, ενώ είχε καταψηφιστεί από ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Ελληνες.

Αν πάντως ακυρωθεί ο νόμος για τη Μικρή ΔΕΗ η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει έναν εναλλακτικό τρόπο για να ανοίξει την αγορά λιγνίτη. Διότι η Μικρή ΔΕΗ, που εντάχθηκε τελικά στο Μνημόνιο, είχε προταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως λύση για την απελευθέρωση της συγκεκριμένης αγοράς. Ενα θέμα που δεν συνιστά υποχρέωση απέναντι στην τρόικα αλλά απέναντι στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Είχε προηγηθεί τον περασμένο Ιούλιο απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που, αφού εξέτασε την υπόθεση σε 2ο βαθμό, αναίρεσε τα ελληνικά επιχειρήματα ότι ο λιγνίτης δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο της ΔΕΗ, ανοίγοντας και πάλι το θέμα. Μένει επομένως να μάθουμε ποιο θα είναι το ισοδύναμο μέτρο.

Ποτάμι λόγω βροχής

Το ποταμικό επιτελείο που συνόδευε τον Σταύρο Θεοδωράκη στο ραντεβού του με τον Αλέξη Τσίπρα χθες στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ μαθαίνω ότι ξεκίνησε από τη Σεβαστουπόλεως 45 λεπτά πριν από τις 7, που ήταν η καθορισμένη ώρα συνάντησης.

Λόγω βροχής ήθελαν να είναι σίγουροι ότι θα είναι Εγγλέζοι στο ραντεβού τους. Είναι ήδη ένα μεγάλο βήμα στις σχέσεις των δύο κομμάτων. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς εκείνα τα περίφημα ραντεβού Τσίπρα – Θεοδωράκη το φθινόπωρο που ποτέ δεν έγιναν. Να σας θυμίσω ότι και τότε –τη δεύτερη φορά τουλάχιστον –τους είχε κρατήσει μακριά ο Πάνος Καμμένος.

Τελικά βέβαια δεν κατάφεραν να φθάσουν στην ώρα τους. Εξαιτίας της νεροποντής είχε κίνηση και οι δρόμοι είχαν γίνει ποτάμια. Εφεραν λοιπόν Το Ποτάμι στην Κουμουνδούρου, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ο Τατσόπουλος φεύγει

«Ο αγαπημένος μου φίλος και συνάδελφος Βασίλης Βασιλικός συνήθιζε να λέει πως «όταν παντρεύεσαι μια γυναίκα παντρεύεσαι και τους εχθρούς της» –μια αλήθεια που ισχύει κατεξοχήν στην ενεργό πολιτική, όπως μου δόθηκε πολλές φορές η αφορμή να διαπιστώσω αυτά τα τρία τελευταία χρόνια».

Αυτό έγραψε ανάμεσα στα άλλα ο Πέτρος Τατσόπουλος στο ποστ στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, με το οποίο ανακοίνωσε την απόφασή του να εγκαταλείψει την ενεργό πολιτική και να επιστρέψει στη συγγραφή βιβλίων.

Ο Τατσόπουλος βρέθηκε στην έκτη θέση των ποταμικών προτιμήσεων στη Β’ Αθήνας, πίσω από τους (εκλεγέντες) Γρηγόρη Ψαριανό, Χάρη Θεοχάρη, Γιώργο Αμυρά, Αντιγόνη Λυμπεράκη και την (πρώτη επιλαχούσα) Αθηνά Δρέττα.

Εβραϊκά συχαρίκια

Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα ήρθαν και από το Ισραήλ. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην ανακοίνωσή τους οι Ισραηλινοί σημειώνουν ότι «προσβλέπουμε στη συνεχιζόμενη παραγωγική συνεργασία και στη διατήρηση της ειδικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια».

Αυτά δεν ήταν τα μόνα εβραϊκά συχαρίκια. Το λέω επειδή συγχαρητήρια στον Τσίπρα έστειλε και ο πρόεδρος του American Jewish Committee Ντέιβιντ Χάρις, που σημειώνει με νόημα ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει οικοδομήσει αμοιβαία επωφελείς δεσμούς με το Ισραήλ. Σημαντική λεπτομέρεια: ο Χάρις καταλήγει με την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει μέτρα που διασφαλίζουν την προστασία και τον σεβασμό όλων των μειονοτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα και ότι δεν θα υπάρχει θέση για τον αντισημιτισμό.

Να υποθέσω ότι το τελευταίο ήταν έμμεσο καρφί για τον Πάνο Καμμένο, που είχε πει προεκλογικά ότι οι έλληνες Εβραίοι δεν φορολογούνται, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων;