«Καλώς τον κι ας άργησε. Ο Αλέκος είναι ένα ανεκτίμητο πολιτικό κεφάλαιο και Το Ποτάμι χαιρετίζει την επάνοδό του στην ενεργό πολιτική. Είμαι βέβαιος ότι θα συναντηθούμε». Αυτή είναι μια δήλωση του Λυκούργου Λιαρόπουλου, υποψήφιου με Το Ποτάμι στη Β’ Αθηνών.

Ο Αλέκος στον οποίο αναφέρεται είναι ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Ρώτησα κι έμαθα πως δεν έχει υπάρξει καμία απευθείας επικοινωνία των δύο ανδρών. Ο Λιαρόπουλος διατύπωσε την εν λόγω εκτίμηση στην ομιλία του πρώην υπουργού κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Γεροντή «Επαναθέσμιση της Ελληνικής Πολιτείας» τις προάλλες στη Θεσσαλονίκη.

Εκεί, λοιπόν, ο Παπαδόπουλος είπε ότι μετά τις εκλογές πρέπει να συγκροτηθεί μια «νέα ισχυρή πολιτική δύναμη που θα συσπειρώσει τις δυνάμεις του μέλλοντος και θα διεκδικήσει να αναλάβει χωρίς χρονοτριβές και υπεκφυγές την πολιτική ευθύνη» και προανήγγειλε ότι θα συμμετέχει και ο ίδιος.

Η λογική του υποψηφίου του Ποταμιού –μιας και είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε για τα πρακτικά ζητήματα μιας τέτοιας συνεργασίας –είναι ότι, αφού το κόμμα του είναι μια δύναμη του μέλλοντος, «θέλει – δεν θέλει ο Παπαδόπουλος, θα συναντηθούμε».

Η Ναόμι Κλάιν ψηφίζει Λιβάνη

Μεγάλη (αριστερή) καρδιά η Ναόμι Κλάιν, η πολυδιαβασμένη συγγραφέας και ακτιβίστρια. Γι’ αυτό και συγχώρεσε τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος την είχε αποκαλέσει από την Κροατία «Ναόμι Κάμπελ» (το θρυλικό τοπ μόντελ της δεκαετίας του ’90, μη λέμε τα προφανή).

Εντάξει, γλωσσικό ολίσθημα ήταν ούτως ή άλλως, σημασία έχει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να έχει μελετήσει το «Δόγμα του Σοκ». Το οποίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Λιβάνη. Δηλαδή από τον Ηλία Λιβάνη, που είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παραμονές των εκλογών, λοιπόν, η Ναόμι Κλάιν πήρε σαφή θέση με ανάρτηση στο προσωπικό της ιστολόγιο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επικρατήσει σε αυτές τις εκλογές για να αποτραπούν περισσότερες βάναυσες δόσεις της Θεραπείας του Σοκ», έγραψε.

«Είμαι υπερήφανη για το γεγονός ότι ο Ηλίας Λιβάνης, ο εκδότης μου, που με την υπέροχη δουλειά του επέτρεψε στους έλληνες αναγνώστες να διαβάσουν το «Δόγμα του Σοκ», είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα παρακολουθώ τις εξελίξεις».

Πατρινό μπάσκετ

Για την Πάτρα, η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Τόπος καταγωγής της οικογένειας Παπανδρέου, άλλοτε προπύργιο του ΠΑΣΟΚ, πλέον του ΣΥΡΙΖΑ, με δήμαρχο τον κομμουνιστή γιατρό Κώστα Πελετίδη και με τον Γιώργο Παπανδρέου να κάνει το come back ως αρχηγός κόμματος, η επιλογή για τους Πατρινούς δείχνει δύσκολη υπόθεση.

Μόνο η οικογένεια του μπάσκετ, με το καμάρι της, τον Απόλλωνα, μοναδικό σωματείο της Πάτρας που αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία οποιουδήποτε ομαδικού αθλήματος, δείχνει μια ξεκάθαρη προτίμηση. Κι αυτή είναι προς το ΚΚΕ, καθώς τόσο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Περισσού όσο και στην Αχαΐα υπάρχουν εκπρόσωποι του χώρου του μπάσκετ με καταγωγή από την Πάτρα.

Πρόκειται για τον «Νουρέγεφ» Κώστα Πετρόπουλο, εκ των κορυφαίων ελλήνων καλαθοσφαιριστών όλων των εποχών και πρώην ομοσπονδιακό τεχνικό που βρίσκεται στο Επικρατείας του ΚΚΕ, και τον αδερφό του Τάκη, πρώην καλαθοσφαιριστή και υποψήφιο στον νομό Αχαΐας.

Ο πρόεδρος του Απόλλωνα Κώστας Καραπάνος με ανοιχτή του επιστολή ευχήθηκε καλή επιτυχία στην πιο μπασκετική οικογένεια της Πάτρας. Για να δούμε τι θα βγάλει η κάλπη.

Εχεις πισίνα;

Η ελάφρυνση των οικογενειακών φορολογικών βαρών είναι δεδομένο ότι θα παίξει σημαίνοντα ρόλο στην αναμέτρηση της Κυριακής. Οι αντιπρόσωποι όλων των κομμάτων, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιου είδους ερωτήματα.

Κυρίαρχο θέμα αποτελεί ο ΕΝΦΙΑ. Θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα τον μειώσει; Τι θα κάνει τελικά; Αυτά τα ερωτήματα έθεσαν και χτες οι πειραιώτες ψηφοφόροι στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Λεουτσάκο.

Μάλιστα, ένας κύριος γύρω στα εξήντα ήταν ιδιαίτερα επίμονος. Τότε ο Λεουτσάκος τον ρώτησε αν είναι φίλος του Σαμαρά. «Οχι» απάντησε ο ψηφοφόρος. «Εχεις πισίνα;», επέμεινε ο Λεουτσάκος. «Οχι» απάντησε πάλι ο κύριος. «Ε, τότε, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Στον Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ, τέλος ο ΕΝΦΙΑ!». Για την υπόλοιπη Ελλάδα έχουμε εικόνα;

Ομάδες πίεσης

Ποιο κόμμα προτρέπει η οργάνωση για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα να ψηφίσουν τα μέλη της; Κανένα συγκεκριμένο. Αυτό το οποίο κάνει στην καμπάνια που τρέχει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι να παρουσιάζει συγκεκριμένες λίστες πολιτικών που από το 2012 έχουν υποβάλει ερωτήσεις στη Βουλή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, υπενθυμίζοντας ποιος πραγματικά νοιάστηκε γι’ αυτούς.

Μάλιστα, εκτός από το όνομα και το κόμμα στις λίστες φαίνεται και πόσες ερωτήσεις έχει κάνει ο κάθε βουλευτής, εάν έλαβε απάντηση και σε ποια περιφέρεια ανήκει. Ολες οι ερωτήσεις έχουν γίνει από ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, με εξαίρεση τη Φωτεινή Πιπιλή της ΝΔ που έχει υποβάλει μία ερώτηση.