Μου… έφαγαν όλο τον χώρο χθες τα προεδρικά και δεν αναφέρθηκα στην επίσημη έναρξη των εργασιών του 11ου Συνεδρίου της ΚΝΕ στον Περισσό, όπου το σύνθηµα «Αγώνας – γνώση – τόλµη κι αντοχή, εµπρός για ΚΝΕ γερή και µαζική», που ακούστηκε για πρώτη φορά, έδωσε τον τόνο.

Το κλίµα, όπως άλλωστε αρµόζει σε νεολαίους, ήταν αρκετά αισιόδοξο και τα συνθήµατα διέκοπταν συχνά τον γραµµατέα του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρή Χιώνη κατά τη διάρκεια της εισήγησής του.

Φυσικά δεν θα µπορούσε να απουσιάζει ο γραµµατέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δηµήτρης Κουτσούµπας, αλλά γενικά οι παρουσίες ήταν αρκετές και σηµαντικές. Οι πρεσβευτές της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνεθ και της Παλαιστίνης Μαρουάν Τουμπάσι, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ο ηθοποιός και πρώην βουλευτής Κώστας Καζάκος και οι κοµµουνιστές εκλεγµένοι δήµαρχοι Πάτρας Κώστας Πελετίδης, Καισαριανής Ηλίας Σταµέλος, Πετρούπολης Βαγγέλης Σίµος και Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος. Από τους εκλεγµένους του ΚΚΕ απουσίαζε µόνο, για λόγους φόρτου εργασίας, ο δήµαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταµούλος. Υπήρχαν επίσης αντιπροσωπείες από τις κοµµουνιστικές Νεολαίες 20 χωρών, ενώ χαιρέτισε ο πρόεδρος της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας Δηµοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) Νίκος Παπαδηµητρίου.

Στους συνέδρους και τους καλεσµένους προσφέρθηκαν και δύο αναµνηστικά δώρα. Μια ανατυπωµένη αφίσα της ΕΠΟΝ από το 1944 και µία ανατύπωση του περιοδικού «Νεολαία», επίσηµου οργάνου της ΟΚΝΕ, προδρόµου της ΚΝΕ.

Τώρα, για το εάν ο Θοδωρής Χιώνης θα είναι γραµµατέας και την εποµένη του συνεδρίου δεν το ξέρω. Ως πιο πιθανό σενάριο φαντάζει να ακολουθήσει τη µοίρα των τριών τελευταίων προκάτοχων του (Νίκου Σοφιανού, Θέµη Γκιώνη, Γιάννη Πρωτούλη) και να περάσει ολοκληρωτικά στην κοµµατική δουλειά. Αλλωστε, µόλις πέρσι εξελέγη για πρώτη φορά µέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πάντως, δεν αποκλείεται και το σενάριο της επανεκλογής του µε σκοπό να βοηθήσει για κάποιο διάστηµα την πολιτική δουλειά του νέου ΚΣ και στη συνέχεια να αφήσει τη Νεολαία για το κόµµα.