Μη λέτε ότι δεν σας τα είπα: η Χαριλάου Τρικούπη ψάχνει τρόπους για να πάρει τη ρεβάνς των εντυπώσεων απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου.

Η πρώτη απάντηση ήρθε χθες από επτά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που τάσσονται με κοινή τους δήλωση υπέρ του εγχειρήματος της Δημοκρατικής Παράταξης. Ή αλλιώς, που απορρίπτουν την πρόταση Παπανδρέου για έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και εκλογή νέας ηγεσίας.

Οι βουλευτές είναι όλων των αποχρώσεων του ΠΑΣΟΚ. Κάτι μεικτό και όχι αμιγώς βενιζελικό. Ούτε ποτέ φανατικά παπανδρεϊκό: Γιάννης Δριβελέγκας, Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιάννης Κουτσούκος, Χρήστος Γκόγκας, Μιχάλης Κασσής, Δημήτρης Σαλτούρος και Πύρρος Δήμας.

Οι επτά «καρφώνουν» τον πρώην πρωθυπουργό ζητώντας πνεύμα ενότητας, χωρίς επιστροφή σε ξεπερασμένες από τα πράγματα αντιπαραθέσεις, που δεν εξυπηρετούν ούτε τη χώρα ούτε την παράταξη.

Σημειώνω τους Κουτσούκο, Κασσή ως πολιτικούς φίλους του Σκανδαλίδη για να υποθέσω ότι με αυτή τη λογική συντάσσεται και ο πρώην υπουργός και υπεύθυνος για την εκπόνηση του προγράμματος της Δημοκρατικής Παράταξης.

Ειδικά για τον Δημήτρη Κρεμαστινό, που συνυπογράφει με τους επτά, σημειώνω τη σαφή τοποθέτησή του υπέρ του Βενιζέλου με την επισήμανση πως κινείται μέσα στο ίδιο πλαίσιο που κινήθηκαν ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου εφαρμόζοντας το δόγμα του Ανδρέα: «Ελαχε στο ΠΑΣΟΚ να ηγηθεί της Δημοκρατικής Παράταξης».

Με βάση τις δημόσιες παρεμβάσεις, παραπάνω από το ένα τρίτο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και βάλε έχει πάρει θέση στο δίλημμα Δημοκρατική Παράταξη ή ΠΑΣΟΚ.

Με ερωτηματικό πάντως ως προς τις απόψεις τους θα έβαζα τους: Αντζελα Γκερέκου (η Νομαρχιακή Κέρκυρας απορρίπτει τη Δημοκρατική Παράταξη), Γιώργο Ντόλιο (μπορεί να είχε εκδηλωθεί εάν δεν ήταν υφυπουργός) και Βασίλη Κεγκέρογλου (επειδή γενικώς είναι απρόβλεπτος).

Το ραντεβού με τον Αλέξη

Φορτωμένο πρόγραμμα είχε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος. Δεν ήταν μόνο η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τα δύσκολα της διαπραγμάτευσης. Ως υπουργός Εξωτερικών έκλεισε το ραντεβού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Πότε; Την 1η Δεκεμβρίου. Τι ώρα; Στη 1 το μετά μεσημέρι. Σαν πολλοί άσοι δεν μαζεύονται στο τραπέζι; Το θέμα είναι μήπως υπάρχει και κάποιος κρυμμένος σε κανένα μανίκι…