Γραπτή ερώτηση στη γερμανική κυβέρνηση για τις συνέπειες των πολλαπλών κατηγοριών εις βάρος γερμανικών εταιρειών για εξαγορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στις συναλλαγές τους με την Ελλάδα κατέθεσε ο βουλευτής των Πρασίνων Χανς Κρίστιαν Στρέμπελε.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου ερωτάται αν τέτοιου είδους εξαγωγές όπλων θα έχουν μελλοντικά συνέπειες για την ενημέρωση της γερμανικής Βουλής και αν θα επηρεαστεί η εκτίμηση για την αξιοπιστία και την τήρηση των νόμων από τις συγκεκριμένες εταιρείες. Χωρίς θετική εκτίμηση το γερμανικό κράτος δεν μπορεί να συνάψει συμβόλαια με τις εταιρείες αυτές, ούτε να δώσει την άδεια για εξαγωγές όπλων.

Σημειώνεται ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας εγκρίνει κάθε σύμβαση εξαγωγής όπλων με κριτήριο τόσο την αξιοπιστία της κατασκευάστριας εταιρείας όσο και τις συνθήκες στη χώρα που τα αγοράζει.

Επί της ουσίας, ο παλαίμαχος Πράσινος βουλευτής ενδιαφέρεται να μάθει κυρίως αν και στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην τιμή πώλησης των οπλικών συστημάτων στη Γερμανία και στο αντίτιμο που πλήρωσε η Ελλάδα. Αυτό είχε συμβεί με τη Σαουδική Αραβία στη δεκαετία του ’90.

Με το τρικ αυτό, είπε στα «ΝΕΑ» ο Κρίστιαν Στρέμπελε δόθηκαν 220 εκατ. μάρκα ως «χρήσιμες πληρωμές» (επίσημη ονομασία για τις μίζες), εκ των οποίων ένα εκατομμύριο κατέληξε στο ταμείο της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης. Καθόλου άσχημα…