Ο κυβερνητικός φόρτος εμπόδισε χθες το βράδυ τον Αντώνη Σαμαρά να παρακολουθήσει την επίσημη πρεμιέρα ενός θεατρικού έργου που είναι αφιερωμένο στην προγιαγιά του Πηνελόπη Δέλτα και στάθηκε αφορμή για μια διακομματική προσέλευση στο Θέατρο της Ημέρας στους Αμπελοκήπους. Αντ’ αυτού, το βάρος της πρωθυπουργικής εκπροσώπησης ανέλαβε ακόμη μια φορά η σύζυγός του Γεωργία Σαμαρά, η οποία παρακολούθησε την παράσταση με τη Σοφία Βούλτεψη.

Στις πρώτες σειρές των επίσημων προσκεκλημένων εξάλλου βρέθηκαν από τον Φώτη Κουβέλη έως τον Γιάννη Μπαλάφα και τον Σπύρο Χαλβατζή –ενδεχομένως επειδή τον κεντρικό ρόλο της Πηνελόπης Δέλτα ερμήνευσε η Τζένη Καλλέργη, κόρη του αείμνηστου ηθοποιού και βουλευτή του ΚΚΕ Λυκούργου Καλλέργη, ενώ τον Εμμανουήλ Μπενάκη, πατέρα της προγιαγιάς του Αντώνη Σαμαρά, ενσάρκωσε ο Ντίνος Καρύδης, ο οποίος κινείται στους χώρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ντόρα και τα πατρινά ακίνητα

Εργολαβικά δείχνει να έχει αναλάβει η Ντόρα Μπακογιάννη τον αγώνα κατά του ΕΝΦΙΑ και της μείωσης των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα. Δεν είναι μόνον οι αλλεπάλληλες ερωτήσεις που υποβάλλει στη Βουλή, στοχεύοντας το υπουργείο Οικονομικών, πλέον τρέχει και στις εκδηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων ακολουθώντας μάλιστα μια γραμμή του στυλ «είμαι μία από εσάς…».

Κάπως έτσι, η Ντόρα βρέθηκε στην Πάτρα ως κεντρική ομιλήτρια στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας και συνεπήρε τα φορολαβωμένα παιδιά από την Πάτρα με μηνύματα εξέγερσης: «Ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να μην έκανε δεκτή την τροπολογία που κατέθεσα, η σπίθα όμως άναψε… Να είστε σίγουροι ότι τη μάχη αυτή θα τη συνεχίσω μέσα στη Βουλή και θα την κερδίσουμε. Γιατί έχουμε δίκιο. Γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση…».

Με τέτοιες παρεμβάσεις είναι να αναρωτιέται κανείς εάν η Μπακογιάννη ετοιμάζεται όντως για επιστροφή στην Α’ Αθήνας ή έχει βάλει στο μάτι τη θέση του τοπικού βουλευτή Θανάση Νταβλούρου

Ισπανικές συνταγές

Σε αρκετές περιπτώσεις οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να γράψουν στο κόμμα όσους δεν έχουν «καθαρό» πολιτικό μητρώο, δηλαδή πρώην τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και γενικά όσους δεν προέρχονται από την Αριστερά. Σε αυτό το μείζον για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ πρόβλημα φαίνεται πως βρήκε ο Αλέξης Τσίπρας συνταγή από την Ισπανία.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μασάζ στους γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών. Αφορμή γι’ αυτή τη συνάντηση αποτέλεσαν οι προετοιμασίες για τις περιφερειακές συνδιασκέψεις που ξεκινούν σε λίγες ημέρες και αποτελούν το πρόκριμα για τις συμμαχίες στη βάση που οραματίζονται στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους είπε πως «δεν είναι δυνατό να θεωρούμε ότι έχουν θέση δίπλα μας μόνο όσοι ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ του 4%, αλλά πρέπει να φτιάξουμε ένα πλατύ μέτωπο και να πάρουμε το 40% ή το 45%».

Ο ίδιος, βέβαια, αναγνωρίζοντας ότι ανάμεσα σε αυτούς που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να ενταχθούν στο κόμμα μπορεί να είναι και καιροσκόποι, ζήτησε να δημιουργηθούν θεσμοί ελέγχου και αυτοελέγχου στα πρότυπα του ισπανικού Podemos.

Τώρα, ποιοι ακριβώς θα είναι οι κανόνες δεν διευκρίνισε, αλλά απ’ ό,τι έμαθα αυτό αφορά όσους θέλουν να μπουν στα ψηφοδέλτια. Βλέπεις, πάντα υπάρχει ο φόβος ότι και 160 βουλευτές να βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, πόσοι θα είναι δικοί τους;

Τα γιατί και τα διότι

«Γιατί η πολιτική» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου. Παρουσιάζεται την Τετάρτη στο Μέγαρο από τους –δεν χρειάζονται συστάσεις –Τάσο Γιαννίτση, Νικηφόρο Διαμαντούρο, Νίκο Μαραντζίδη και Παύλο Τσίμα.

Μαθαίνω ότι στην εκδήλωση θα είναι παρόντες και δύο πρώην πρωθυπουργοί με τους οποίους ο Κοντογιαννόπουλος διατηρεί στενή πολιτική και προσωπική σχέση: ο Κώστας Σημίτης και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Το κλου όμως βρίσκεται στην πολιτική πρόταση που θα καταθέσει ο πρώην υπουργός και συγγραφέας για να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα. Και όπως υπόσχεται ο ίδιος, θα συζητηθεί.