«Δεν ήρθαμε εδώ για να τα σπάσουμε, αλλά για να τα βρούμε με την Τράπεζα της Ελλάδος». Το είπε –μισοαστεία μισοσοβαρά –απευθυνόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Αλέξης Τσίπρας, ενώπιον του Γιάννη Στουρνάρα. Αυτό επειδή πληροφορούμαι ότι στη χθεσινή συνάντηση με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος στο γραφείο του Τσίπρα στη Βουλή, ο Τσακαλώτος την έπεσε ολίγον στον Στουρνάρα. Υποθέτω ότι το έκανε για ξεκάρφωμα, αφού και οι πέτρες ξέρουν ότι ο Ευκλείδης είναι φίλος του Γιάννη από την εποχή της Οξφόρδης και έχει πάντα ανοικτή γραμμή μαζί του.

Κατά τα λοιπά, η ενημέρωση που κράτησε μία ώρα και 45 λεπτά δεν είχε μόνο τραπεζικά, αλλά και μακροοικονομικά. Ο Τσίπρας μάλιστα ζήτησε από τον Στουρνάρα να έχουν πιο συχνή επαφή. Πάντα για ενημέρωση –κι αυτό ως ξεκάρφωμα μου ακούγεται. Αμφότερες, άλλωστε, οι πλευρές εμφανίζονται να συμφωνούν ότι το κλίμα ήταν πολύ καλό.

Ο Γιάννης Στουρνάρας συνοδευόταν από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Χρηματοδοτικής Σταθερότητας Βασιλική Ζάκα, τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της ΤτΕ Δημήτρη Μαλλιαρόπουλο και τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου Δημήτρη Κανέλλη. Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, παρόντες, πλην Τσίπρα και Ευκλείδη, ήταν ο Γιάννης Δραγασάκης και ο επικεφαλής της εσωκομματικής μειοψηφίας (Αριστερή Πλατφόρμα) της Κουμουνδούρου, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Θυμίζω, απλώς, ότι στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Λαφαζάνης κατέβασε τροπολογία για την εθνικοποίηση των τραπεζών που στην ψηφοφορία πήρε 45%.

Γερμανικά εγκεφαλικά

Απανωτά εγκεφαλικά έπαθαν στο Βερολίνο με τα χθεσινά πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία Σόιμπλε και Χαρδούβελης συμφώνησαν για την έξοδο από το Μνημόνιο. Εξού και πληροφορούμαι ότι από νωρίς το πρωί έσπασαν τα τηλέφωνα του Γκίκα. Η διάψευση από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν άργησε να έρθει. Γερμανικές πηγές στην Αθήνα, πάντως, έλεγαν ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία και ότι το Βερολίνο περιμένει την… εποικοδομητική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να συζητηθεί η προληπτική γραμμή στήριξης «με όρους».