Ο από μηχανής θεός στην εξελισσόμενη τραγωδία των συνομιλιών κυβέρνησης – τρόικας λέγεται Ζαν-Κλοντ. Εξηγούμαι: εξελίξεις από εβδομάδα βλέπουν στο Μέγαρο Μαξίμου στο μέτωπο με την τρόικα, καθώς εκτιμούν ότι με την ανάληψη καθηκόντων από την Επιτροπή Γιούνκερ μπορούν να αλλάξουν κάποια δεδομένα.

Η νέα Κομισιόν αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα από αύριο, 1η Νοεμβρίου, και η αλλαγή φρουράς –όπως λένε συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά –είναι ένας από τους λόγους που παραμένει ακόμη ανοικτή η ημερομηνία επιστροφής των ελεγκτών στην Αθήνα.

Το μήνυμα είναι ότι τα αρμόδια γραφεία για το ελληνικό πρόγραμμα, ουσιαστικά τα νέα πρόσωπα που τα στελεχώνουν, πρέπει να ενημερωθούν λεπτομερώς και να αρχίσουν επαφές με τις άλλες δύο γωνίες του τριγώνου των δανειστών –ήτοι ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο προσδοκούν ότι η ομάδα των ελεγκτών θα εμφανιστεί περισσότερο ευέλικτη, ενώ και ο συμπαθής ιρλανδός εκπρόσωπος της ΕΕ, Ντέκλαν Κοστέλο, θα έχει λάβει συγκεκριμένες οδηγίες από τη νέα ηγεσία για το πλαίσιο και το ύφος της διαβούλευσης.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι ο Γιούνκερ, που έχει ανοικτή γραμμή με τον Σαμαρά, θα μιλάει και με την Κριστίν Λαγκάρντ, κάτι που έχει τη σημασία του, καθώς το ΔΝΤ προσπαθεί ακόμη να κρατήσει στο τραπέζι το ζήτημα της μείωσης των κατώτατων ορίων στις συντάξεις…

Ο Δημητρόφ του Πατραϊκού

Θύμισε κάτι από τον ηγέτη της Κομμουνιστικής Διεθνούς Δημητρόφ στη δίκη της Λειψίας. Ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης μετέτρεψε το υπόμνημα με το οποίο απολογήθηκε σήμερα στον εισαγγελέα σε πολιτικό μανιφέστο με τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ο κομμουνιστής δήμαρχος, συνοδευόμενος από δεκάδες συμπολίτες του και εργαζομένους στον δήμο, αρνήθηκε ότι καλύπτει όσους έχουν πλαστά πτυχία, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση αναφέροντας ότι καταπατά τους νόμους όταν αυτοί ευνοούν εργαζομένους.

Τέλος, υποστήριξε πως δεν θα πάει βήμα πίσω λέγοντας πως «θα αντιμετωπίσουμε μαζί με τους δημότες μας και τους δημοτικούς υπαλλήλουςτις όποιες απειλές και τυχόν «ποινές», επειδή δεν συμμορφωνόμαστε με τις αντιλαϊκές υποδείξεις της κυβέρνησης».

Ανδρέα, ζεις…

Μασάζ σε γαλάζιους και πράσινους βουλευτές για τα κόκκινα δάνεια έκανε χθες ο Νίκος Δένδιας. Αμφότερες οι συναντήσεις μού λένε ότι έγιναν σε καλό κλίμα. Μένω, όμως, στη δεύτερη για ευνόητους λόγους. Κατ’ αρχάς, δεν πήγαν οι πασόκοι στον Δένδια, αλλά εκείνος σε αυτούς. Μαζί του και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ως αρμόδιος υφυπουργός. Η εμφάνιση Δένδια ήταν πρωτοβουλία των Τάκη Ρήγα και Χρήστου Πρωτόπαπα.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τον υποδέχθηκαν πάντως ζεστά και με χιούμορ. Ο Θάνος Μωραΐτης, για παράδειγμα, πρότεινε στον καλεσμένο της ΝΔ να βγει και μια φωτογραφία στην αίθουσα συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ (αίθουσα 228). Και μάλιστα δίπλα από το κάδρο του Ανδρέα Παπανδρέου που ήταν στο φόντο πίσω του καθώς μιλούσε.

Οπότε ο Κερκυραίος αναγκάστηκε να τους αποκαλύψει ότι είχε γνωρίσει τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τους εξομολογήθηκε ότι ως νεαρός δούλευε για το χαρτζιλίκι του σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας. Τότε είχε πέσει πάνω στη Σύνοδο Κορυφής που γινόταν στο νησί επί Ανδρέα και επειδή ήξερε γλώσσες τον έβαλαν επί της υποδοχής των ηγετών!