Εν αρχή ην το κίνητρο. Ο Κώστας Καραμανλής είναι αδρανής παίκτης στο γνωστό στυλ Βούδα. Αλλά οι καραμανλικοί έχουν δώσει ρέστα την τελευταία περίοδο.

Από πού να αρχίσω; Δεν ήταν μόνο τα σήματα που έστελναν το τελευταίο διάστημα οι γνωστοί κύκλοι της Παναγή Κυριακού και εμφάνιζαν τον πρώην πρωθυπουργό να μαδάει τη μαργαρίτα για το εάν θα είναι ή όχι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εθνικές κάλπες. Αλλά και μια σειρά από μηνύματα που έφθαναν στο Μαξίμου και έλεγαν ότι το ίδιο εκλογικό δίλημμα έχουν αρκετοί στην καραμανλική φρουρά.

Σε αυτά μπορεί να προσθέσει κανείς τα βιτριόλικα tweets του Αντώναρου ή τα καρφιά του Προκόπη Παυλόπουλου περί αντισυνταγματικότητας του ΕΝΦΙΑ ή περί μη βιωσιμότητας του χρέους, καθώς και τις εισηγήσεις στελεχών με καραμανλική σφραγίδα περί κυβέρνησης εθνικού σκοπού με αλλαγή πρωθυπουργού.

Το να κάτσουν Αντώνης και Κώστας μαζί στο τραπέζι ήταν κίνηση με συμβολισμό που να ακυρώνει τα προαναφερθέντα. Αρα χρήσιμη από μόνη της.

Πιο προχωρημένη είναι, πάντως, η εκδοχή που θέλει τον Σαμαρά να σκέπτεται να «ανοίξει» την κυβέρνησή του σε καραμανλικούς με αφορμή την αναπλήρωση Αβραμόπουλου.

Αν χωράει ο Χρήστος Χατζηεμμανουήλ στην Τράπεζα της Ελλάδος γιατί να μη βρει στασίδι ο Προκόπης στην κυβέρνηση; Σε τέτοια περίπτωση, το να προηγηθεί συνάντηση με τον ίδιο τον Καραμανλή δένει καλύτερα την όλη κίνηση. Ενώ οι πλέον ευφάνταστοι δεν αποκλείουν να ζητήθηκε και η γνώμη του πρώην πρωθυπουργού για πρόσωπα…

Οχι και χρονιάρα μέρα

Κατά τα λοιπά, την πρόσκληση έκανε τηλεφωνικώς ο Σαμαράς το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας. Η κλήση διήρκεσε λίγα λεπτά, όσο χρειάζονταν δηλαδή για να μεταφερθεί στον Καραμανλή η ιδέα της συνάντησης, εκείνος να τη βρει σωστή και χρήσιμη και να συμφωνήσουν για την ημέρα και την ώρα.

Ο Πρωθυπουργός δεν άφησε αμφιβολία ότι το ζήτημα επείγει και πρότεινε στον συνομιλητή του να συναντηθούν την επομένη κιόλας –που έδειχνε «ημέρα χαλαρή» και για τους δύο. Αλλά η αργία της 28ης Οκτωβρίου δεν ήταν βολική για τον πρώην, ο οποίος ανέφερε ότι –«χρονιάρα ημέρα» –θα ήθελε να παραμείνει με την οικογένεια.

Κάπως έτσι, το ραντεβού πήρε παράταση 24 ωρών. Κατά την ίδια γραμμή πληροφόρησης, ο πρώην περίμενε μια συνάντηση στην πατρική κατοικία τού Σαμαρά στη Μουρούζη –όπου είχαν ξανασυναντηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Αλλά ο Πρωθυπουργός αιφνιδίασε, προτείνοντας τον Milos «που έχει κι ωραίο ψάρι…». Επελέγη δηλαδή δημόσιος χώρος –που έχει και αυτό τη σημασία του.

Το μενού είχε όντως ψαρομεζέδες, ενώ ο φανερά ευδιάθετος Καραμανλής ήπιε κρασί –σε αντίθεση με τον Σαμαρά που αρκέσθηκε σε δύο ποτήρια νερό.