Δεν ξέρω ο Χέρμαν βαν Ρομπάι πίνει όταν γράφει τα περίφημα χαϊκού (μορφή ιαπωνικής ποίησης). Ούτε αν ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο το είχε ρίξει στο ποτό τους πρώτους μήνες της κρίσης στην ευρωζώνη. Μαθαίνω, όμως, ότι αμφότεροι κέρασαν αρκετά λίτρα αλκοόλ στο δείπνο των ευρωπαίων ηγετών το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Αφορμή, το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε χθες ήταν και το τελευταίο τους. Ο μεν Ρομπάι, εκτός από τα εγγόνια του που φωτογραφίστηκαν με τους ηγέτες (φωτογραφία κάτω), έφερε μοναστηριακή μπίρα από την περιοχή καταγωγής του. Οπως είπε, «είναι η καλύτερη μπίρα στον κόσμο». Ο δε Μπαρόζο έφερε στο τραπέζι κρασιά από το Αλεντέχο.

Απαντες τα κοπάνησαν, με εξαίρεση τον Αντώνη Σαμαρά που δεν πίνει. Σημειώνω ακόμα την εμφάνιση του Ματέο Ρέντσι χωρίς γραβάτα. Μπορεί και να είναι ενδεικτική τού πόσο έχει απασφαλίσει με τα της λιτότητας. Πάντως, ο Σαμαράς τού ζήτησε συγγνώμη για το 1-0 του Ολυμπιακού στη Γιουβέντους.

Οι συνήθεις ύποπτοι

Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, αν και μερικές προτιμήσεις δεν κρύβονται. Οπως η φιλοτουρκική στάση της Βρετανίας, ειδικά σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, όπου παίζει και ειδικό ρόλο ως εγγυήτρια δύναμη. Η Βρετανία δεν ήταν, βέβαια, η μόνη χώρα που αντέδρασε στις προσπάθειες Λευκωσίας και Αθήνας να απευθύνουν οι Ευρωπαίοι αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία. Την ακολούθησαν και οι συνήθεις φιλότουρκοι ύποπτοι εταίροι, Σουηδία και Φινλανδία.

Ομολογουμένως ήταν μεγάλο το σοκ του Ντέιβιντ Κάμερον όταν άκουσε το βράδυ της Πέμπτης τον Αντώνη Σαμαρά να διαβάζει την επιστολή Αναστασιάδη που ζητούσε την καταδίκη της Τουρκίας από τους Ευρωπαίους. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι ήταν ο πρώτος ηγέτης που αντέδρασε όταν ο έλληνας Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την παρέμβασή του. Ο Κάμερον ήταν σε κλίμα «αφήστε τα αυτά, δεν χρειάζονται αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία, λύστε πρώτα το Κυπριακό».

Τιτιβίζοντας Λαπαβίτσα

Θα μας τρελάνει ο Αδωνις. Χτες τουιτάρισε Λαπαβίτσα. Εγραφε χαρακτηριστικά: «Λαπαβίτσας: «αν ο Σύριζα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, ο λαός να είναι έτοιμος για ρήξεις και μεγάλη δοκιμασία»». Και είχε ανεβάσει και το λινκ για όποιον ήθελε να το διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν. Κι εγώ που τον παρακολουθώ και νόμιζα ότι το έχει ρίξει στα θεσμικά τιτιβίσματα τύπου ανεβάζω βιντεάκια από τον εαυτό μου στη Βουλή ή ενημερώνω τους fοllowers πως θα βρίσκομαι σε λίγο στο στούντιο τάδε. Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι –και στο twitter.

Η σειρά Πλουμπίδη

Είναι να μην πάρουν φόρα στον Περισσό, μετά δεν τους σταματάει τίποτα. Υστερα από την πλήρη αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη το 2011 και την πρόσφατη ηχητική επανεμφάνιση του πρώην γ.γ., έρχεται η σειρά και άλλων.

Ακολούθησε το προηγούμενο Σάββατο ο Αρης Βελουχιώτης, στο μνημείο του οποίου στη Λαμία ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατέθεσε στεφάνι κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς.

Τέλος ήρθε και η σειρά του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ Νίκου Πλουμπίδη. Την Κυριακή, στο Χαϊδάρι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν του με κατάθεση στεφάνου στον χώρο της εκτέλεσής του.

Αυτές οι τρεις ιστορικές φυσιογνωμίες, εκτός από τον κοινό χρόνο δράσης, έχουν και άλλα δύο κοινά. Είχαν διαγραφεί και οι τρεις από το κόμμα –για διαφορετικό λόγο ο καθένας –και αποκαταστάθηκαν μετά θάνατον.

Τραμπούκισε

τους υπουργούς

Και όμως, το είδαμε κι αυτό. Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ τα έχει βάλει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρήκε απρόσμενο σύμμαχο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό με αφορμή την προειδοποίηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι δεν θα ανεχθεί το φαινόμενο υπουργοί να κατεβάζουν τροπολογίες σε δικό του νομοσχέδιο και να μην εμφανίζονται στη Βουλή να τις υποστηρίξουν.

Ο Κυριάκος αρνήθηκε την Πέμπτη να κάνει δεκτές τις εν λόγω τροπολογίες αν δεν έδιναν το «παρών» οι αρμόδιοι υπουργοί (ήταν εκεί μόνο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Κώστας Τασούλας και ο Γιώργος Καρασμάνης).

Τον σχετικό μεταρρυθμιστικό τραμπουκισμό επιδοκίμασε ο Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος είπε στον Μητσοτάκη κάτι του τύπου «μπράβο υπουργέ, εισάγετε νέα κοινοβουλευτικά ήθη».

Κάπως έτσι, χθες έκανε εμφάνιση στη Βουλή το μισό Υπουργικό Συμβούλιο: Γκίκας Χαρδούβελης, Μάκης Βορίδης, Γιάννης Βρούτσης, Χρήστος Σταϊκούρας, Πάρις Κουκουλόπουλος κ.ά. έδωσαν το «παρών» για να γίνουν δεκτές οι τροπολογίες τους. Και ο υπουργός φοβέρα θέλει.

Απορίες ξένων

Το συστηματικό άδειασμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν το προσπερνούν οι ξένοι παρατηρητές στην Αθήνα. Απορούν γιατί το ΠΑΣΟΚ οπισθοχωρεί από πράγματα, για τα οποία, όπως λένε, «έχει συμφωνήσει». Πάντως, αυτή δεν είναι η μόνη τους απορία. Εξίσου αναρωτιούνται και για το πού το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορούμαι ότι πολύ τους έχει μπερδέψει η τροπολογία που κατέβασε η Αριστερή Πλατφόρμα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της περασμένης Κυριακής και αφορούσε την κρατικοποίηση των τραπεζών. Η τροπολογία δεν έγινε δεκτή, αλλά πήρε μεγάλο ποσοστό. Εξού και οι ξένοι προσπαθούν να καταλάβουν πώς θα διαμορφωθεί η ισορροπία ανάμεσα σε τσιπριστές και λαφαζανιστές στο άμεσο μέλλον. Αυτά είναι.