Σε τεστ για ομερτά των κεντρικών τραπεζιτών έχει μετατρέψει τα αποτελέσματα των στρες τεστ των ευρωπαϊκών τραπεζών που θα ανακοινωθούν την Κυριακή ο Μάριο Ντράγκι. Ο Σούπερ Μάριο φόρτωσε τις διαρροές που έγιναν τις προάλλες σε διεθνή πρακτορεία.

Αυτός είναι και ο λόγος που την Τετάρτη στην οκτάωρη συνάντηση των ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών στη Φρανκφούρτη για το κλείσιμο των στρες τεστ εξόρκισε τις τυχόν «γαλιάνδρες» που μπορεί να υπάρχουν στις τάξεις τους να τηρήσουν ομερτά.

Κάπως έτσι, με εντολή Ντράγκι, ο Γιάννης Στουρνάρας τηλεφώνησε χθες προσωπικά στους τραπεζίτες των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών και τους ζήτησε με τη σειρά του να μην πουν λέξη για όσα γνωρίζουν μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις.

Εντάξει, τους πιστέψαμε: η αγορά το ‘χει τούμπανο…

Νυχτερινός επισκέπτης

Ολα αυτά δεν ίσχυσαν πάντως σε ό,τι αφορά τον Γκίκα Χαρδούβελη. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι χθες το βράδυ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ξαναπέρασε ύστερα από πολύν καιρό το κατώφλι του παλιού του γραφείου στον έκτο όροφο της οδού Νίκης. Αυτό προκειμένου να ενημερώσει αναλυτικά τον Γκίκα περί των τραπεζών.

Γκρεμίζονται φούρνοι

Ξαναφουντώνουν τα σενάρια που θέλουν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας προκειμένου να εξευμενίσει τους ενστόλους. Μια κίνηση που έκανε τις προάλλες ο Αβραμόπουλος αναζωπύρωσε το εν λόγω σενάριο. Εξηγούμαι: ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπέγραψε την προαγωγή του ειδικού γραμματέα του ΥΕΘΑ Αντώνη Οικονόμου σε γενικό γραμματέα. Ο εν λόγω είναι προσωπικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά και είχε ρόλο «τοποτηρητή» στο Πεντάγωνο από την εποχή του Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Εξού και δεν είναι λίγοι όσοι εξέλαβαν την προαγωγή του Οικονόμου –το ΥΕΘΑ δεν έχει θέση γενικού γραμματέα από την εποχή του Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, όταν στην καρέκλα καθόταν ο εισαγγελέας Γιώργος Ζορμπάς – ως ένδειξη ότι ο Σαμαράς θα ανέβει στο Πεντάγωνο.

Μπορεί, πάλι, ο Πρωθυπουργός να θέλει απλώς άνθρωπο της εμπιστοσύνης του για να ξέρει τι γίνεται –αν, ας πούμε, πάει εκεί καμιά Ντόρα, λέω εγώ. Διότι την εποχή αυτή όλο και κανένας φούρνος γκρεμίζεται.

Τάδε έφη Χρυσούλα

Αποφασισμένη να υπερψηφίσει τη διάταξη με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων εφόσον τεθεί σήμερα σε ονομαστική ψηφοφορία είναι η ανεξάρτητη βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα. «Μακάρι να έφερνε συνέχεια τέτοιες ρυθμίσεις η κυβέρνηση, κι εγώ θα τις ψήφιζα. Αλλά δεν φέρνει» σχολίαζε χθες σε πηγαδάκι στο Εντευκτήριο της Βουλής και τόνιζε ότι έγινε βουλευτής για να βοηθήσει τους πολίτες και όχι για να κάνει καριέρα. Το τελευταίο, πάντως, έχει διπλή ανάγνωση αν συνδυαστεί και με την προεδρική εκλογή.

Ο Σταύρος (πάλι)

στο πλατό

Ο αρχηγός –συγγνώμη, επικεφαλής ήθελα να πω –έχει πιάσει στασίδι στα τηλεοπτικά στούντιο. Τρεις συνεντεύξεις στην TV μέσα σε δέκα μόλις ημέρες έχει δώσει ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ισως γι’ αυτό χθες στο πλατό ζήτησε πράσινο τσάι που, ως γνωστόν, δίνει ενέργεια. Επιστρέφει στα παλιά του λημέρια, όπως ενημερώθηκα, από ανάγκη. Στη Σεβαστουπόλεως κρατάνε σκορ, μέσα στον Οκτώβριο τρία στελέχη τους προσεκλήθησαν σε πάνελ, όταν οι εμφανίσεις των συριζαίων μέχρι τώρα έχουν φτάσει τις 60 και των νεοδημοκρατών τις 70. Τα νούμερα τους προβλημάτισαν. Οι «κλείστρες» των εκπομπών αγνοούν επιδεικτικά τους ποταμικούς κι έτσι είπαν και αυτοί να επιστρατεύσουν το βαρύ πυροβολικό της φωτογένειας.

Κολόνια ετών

Λάκης Λαζόπουλος και ΚΚΕ δεν διαθέτουν τις καλύτερες σχέσεις, αυτό είναι γνωστό. Πλέον όμως η κατάσταση έχει περάσει στο στάδιο της ανοιχτής σύγκρουσης. Στις εκπομπές του ο γνωστός κωμικός επιτίθεται συστηματικά στο ΚΚΕ. Και ο Περισσός δεν αφήνει ποτέ τα πυρά αναπάντητα.

Με άρθρο του ο χθεσινός «Ριζοσπάστης» επιτέθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του Λαζόπουλου. Τον κατηγόρησε πως η εκπομπή του έχει μεταμορφωθεί «σε μια εκπομπή ΣΥΡΙΖΑ, σε μια τηλεοπτική «ΑΥΓΗ»… με ό,τι σαβούρα έχει αρπάξει ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚικό οπλοστάσιο».

Στην πορεία υπενθυμίζει όλα τα καλά λόγια που έχει κατά καιρούς πει για τον Γιώργο Παπανδρέου ενώ συνεχίζει γράφοντας πως «ο Λάκης των διαφόρων σουαρέ της πλουτοκρατίας, με την οποία διατηρεί άριστες σχέσεις και ουδέποτε πιάνει στο στόμα του, έχει ποντάρει σ’ άλλο άλογο, όπως και τα αφεντικά του. Τον ΣΥΡΙΖΑ». Τέλος, τον κατηγορεί για χρήση ακόμη και μονταρισμένου βίντεο προκειμένου να κατηγορήσει την Αλέκα Παπαρήγα. Απ’ ό,τι μαθαίνω, έπεται συνέχεια.