Ομολογουμένως, εντυπωσιάστηκα από την αδυναμία του Χρύσανθου Λαζαρίδη να προγνώσει το βραχυκύκλωμα που προκάλεσε χθες το πρωί η εμφάνισή του στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, καθυστερώντας και την έναρξη των συζητήσεων με την τρόικα.

Η αδυναμία είναι δυσεξήγητη από τη στιγμή που η απροθυμία του Γκίκα Χαρδούβελη να έχει συμπαραστάτη τον Χρύσανθο στη διαπραγμάτευση με τους τροϊκανούς είχε καταγραφεί από προχθές το βράδυ: τον μυστακοφόρο σύμβουλο του Πρωθυπουργού έδειχνε ο υπουργός Οικονομικών, δηλώνοντας έξω από το Μαξίμου ότι, πλην του ιδίου, δεν υπάρχει άλλη γραμμή επίσημης πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο μέτωπο με τους δανειστές.

Με την ευκαιρία να πω ότι, σε αντίθεση με τον ευέλικτο Ρουμελιώτη Στουρνάρα, που είχε βρει modus vivendi με τον Χρύσανθο –κι ας του τον είχε κολλήσει ο Σαμαράς στην αρχή για να τον προσέχει στα ραντεβού με τον Σόιμπλε -, ο Πελοποννήσιος Γκίκας αποδεικνύεται πολύ πιο τζόρας.

Γιατί χολώθηκε ο Γκίκας

Χθες το βράδυ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη φρόντιζαν να «γειώσουν» το ζήτημα και το βραχυκύκλωμα δεν έκαψε εντελώς τις λάμπες στον άξονα Μαξίμου – Νίκης. Αλλά μεσολάβησαν ώρες παρασκηνιακών ζυμώσεων που έβαλαν στο παιχνίδι και τη Χαριλάου Τρικούπη.

Από την περασμένη εβδομάδα ο Χαρδούβελης είχε ενημερώσει τον Βενιζέλο ότι δεν επιθυμεί κομματικούς παρατηρητές στον νέο κύκλο διαβουλεύσεων με την τρόικα –συνεπώς το προηγούμενο των Παρισίων με τη συμμετοχή των Πρωτόπαπα και Πιερρακάκη δεν μπορούσε να επαναληφθεί.

Στη Χαριλάου Τρικούπη υπέθεσαν ότι το μπλόκο αφορούσε και τον Λαζαρίδη, τον οποίο κατέγραφαν ως εκπρόσωπο της ΝΔ, καθότι βουλευτής Επικρατείας, και κάπως έτσι τον «ζύγιζε» και ο Χαρδούβελης.

Μια εξήγηση για αυτό είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πήρε στο Παρίσι το βάπτισμα του πυρός με την τρόικα, δεν είχε αντιληφθεί ότι ο Χρύσανθος αποτελούσε βασικό μέλος της κυβερνητικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Μια άλλη εξήγηση είναι ότι, χολωμένος με τον Λαζαρίδη, επεδίωκε να ψαλιδίσει τον ρόλο του, καθώς του χρέωνε διαρροές που έβαζαν εμπόδια στο έργο του. Διαρροές που ανεβάζουν ψηλά τον πήχη της διαπραγμάτευσης –και αν περάσουμε από κάτω θα φταίει ο Χαρδούβελης.

Αφησε μόνο του τον Σταύρο

Κάπως έτσι, όταν ο Χαρδούβελης είδε χθες το πρωί τον Λαζαρίδη στο υπουργείο, έφτασε στα όρια της αυτανάφλεξης. Και κάλεσε στο τηλέφωνο, ως πυροσβέστη, τον Βενιζέλο! Ο έκπληκτος αντιπρόεδρος τον παρέπεμψε στο Μαξίμου για να βρει λύση, ενώ ο Χρύσανθος μετείχε μεν στην έναρξη των συζητήσεων, αλλά μία ώρα αργότερα παράτησε μόνο του τον Σταύρο Παπασταύρου στην κυβερνητική ομάδα.

Οι γραμμές επικοινωνίας στον κυβερνητικό συνασπισμό παρέμειναν ανοικτές έως αργά το απόγευμα για να αποσοβηθεί μια σοβαρή εμπλοκή, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυε ότι ο Λαζαρίδης είναι εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και συμμετέχει στην ομάδα διαπραγμάτευσης περίπου ως «μετρ» των μαθηματικών σχετικά με το χρέος.

Ο Βενιζέλος διαβεβαίωσε αρμοδίως ότι δεν έχει πρόβλημα με την παρουσία του στη διαπραγμάτευση και ο Χαρδούβελης γνωστοποίησε ότι ο Λαζαρίδης είναι εν τέλει ευπρόσδεκτος.

Η φόρμουλα για την ανακωχή προβλέπει ότι ο Χρύσανθος θα μετέχει στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό και το χρέος και όχι στις συναντήσεις των ελεγκτών με τους λοιπούς υπουργούς που κρατούν μνημονιακή ατζέντα.

Ερχεται ο Γιούνκερ

Χρειάστηκε να φθάσει δέκα το βράδυ χθες για να σταματήσει τελικά το επικοινωνιακό σύστημα της κυβέρνησης να ασκεί πυρόσβεση και να μπορέσει να διακινήσει μια θετική είδηση. Οτι, δηλαδή, έρχεται ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Παρασκευή και θα φάει με τον Αντώνη Σαμαρά (που θα έχει συνέλθει στο μεταξύ από τη χθεσινή επίσκεψη στον οδοντίατρο).

n Τη δική του εκδοχή για την υπόθεση Χρύσανθου δίνει ο Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος στο «Στίγμα» του, σελίδα 10

Αγχωμένος Δημήτρης

Αγχωμένος (τουλάχιστον στην αρχή) εμφανίστηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου που τον ανέκρινε ενόψει της ανάληψης του χαρτοφυλακίου της Μετανάστευσης.

Ο λόγος ότι υπερέβαινε συνέχεια τον χρόνο των απαντήσεων που δεν πρέπει να ξεπερνούν τα δύο λεπτά. Εξού και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κλοντ Μοράες, του ζήτησε να πειθαρχήσει.

Ο νέος επίτροπος όμως τον έστειλε «αδιάβαστο» όταν του είπε κάτι σε στυλ «με έχει αγχώσει το ρολόι, γιατί με κόβει στο καλύτερο»! Μετά βρήκε τον ρυθμό του και απαντούσε εντός διλέπτου.

Εσπρέσο στρέτο

Διάσκεψη των προέδρων των Οικονομικών Επιτροπών των Κοινοβουλίων της ΕΕ με παρόντα τον Ολι Ρεν είχε χθες το πρόγραμμα της ιταλικής Προεδρίας. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Κώστας Μαρκόπουλος που είχε την ευκαιρία να πιει έναν εσπρέσο της προκοπής.

Ο βουλευτής της ΝΔ τοποθετήθηκε σε στυλ «στρέτο» όταν είπε ότι «αποφασίσαμε την Τραπεζική Ενωση για να προφυλάξουμε την ΕΕ από μια επόμενη κρίση και για να χρηματοδοτήσουμε την πραγματική οικονομία», για να διερωτηθεί: «Εχουμε όμως συμφωνήσει ποια είναι η πραγματική οικονομία; Είναι η ίδια για όλους μας;». Και έκλεισε με την «προφητεία» ότι η ύφεση στον Νότο θα «μολύνει» σύντομα τον Βορρά.

Εκλογικές παραιτήσεις

Η ομαδική παραίτηση τριών γενικών γραμματέων που κινούνται και στον σκληρό πυρήνα των σαμαρικών, θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως εκλογικό σινιάλο –αφού παραιτούνται για να είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Είναι, ωστόσο, το 18μηνο πριν από τη συνταγματική λήξη του κυβερνητικού βίου που αναγκάζει τους Δημήτρη Βαρτζόπουλο, γενικό γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης, Ανδρέα Κατσανιώτη, γενικό γραμματέα Επικοινωνίας, και Γιάννη Παναγιωτόπουλο, γενικό γραμματέα Μέσων Ενημέρωσης, να παραιτηθούν αυτή την περίοδο, προκειμένου να αποφύγουν εκλογικά κωλύματα.

Στη θέση τους προωθούνται ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Δημήτρης Πτωχός, ο μηχανολόγος Γιώργος Καραγιάννης και ο δημοσιογράφος Στέφανος Αναγνώστου, αντίστοιχα.