Τα φίδια έχουν ζώσει το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά για τις θρυλούμενες στενές επαφές του Αλέξη Τσίπρα με το καραμανλικό στρατόπεδο. Σύμφωνα με μια κάπως εξωτική εκδοχή, αυτός που επιτελεί ρόλο μεσολαβητή είναι ο Γιάννης Λούλης.

Για να μη σας πω για την άλλη φήμη, που θέλει κάποιους καραμανλικούς να έχουν τηλεφωνήσει στον Τσίπρα μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ για να τον ευχαριστήσουν, επειδή απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στην κυβέρνηση Καραμανλή.

Κατόπιν όλων αυτών, δεν είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα το κατώφλι της Παναγή Κυριακού πέρασε ο Δημήτρης Σταμάτης. Επισήμως, ο υπουργός Επικρατείας είχε δει τον Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ και, επειδή είχαν να τα πουν καιρό, έκλεισαν ραντεβού να βρεθούν στην Αθήνα.

Ανεπισήμως, σας λέω εγώ ότι οι έμπειροι παίκτες της πολιτικής επινοούν πάντα μια καθωσπρέπει δικαιολογία για τις συναντήσεις τους.

Μαύρισε το Μαξίμου

Στο μεταξύ, πολύ μαύρο έπεσε χθες στο πρωθυπουργικό γραφείο. Σημειώνω ότι ήταν αυστηρώς ενδυματολογικό, αφού εμφάνιση στο Μέγαρο Μαξίμου έκανε ο Πατριάρχης Αρμενίας Αράμ συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο αρμένιος Πατριάρχης βρίσκεται στην Ελλάδα για τους εορτασμούς των 180 χρόνων της αρμενικής εκκλησίας του Αγίου Γρηγορίου Κομοτηνής.

Αλλος, όμως, ήταν ο λόγος για τον οποίο επισκέφθηκε τον Αντώνη Σαμαρά. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι ο Αράμ τον ευχαρίστησε δεόντως για την ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου (λέγε με Γενοκτονία των Αρμενίων).

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Αρμένιος εξέφρασε ικανοποίηση όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις θρησκευτικές κοινότητες που μπαίνει προς συζήτηση στη Βουλή και λύνει εκκρεμή ζητήματα πολλών δογμάτων εν Ελλάδι. Εξού και δεν μου κάνει εντύπωση που παρόντες στη συνάντηση ήταν ακόμη ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής –εκ των πρωτεργατών του νομοσχεδίου –και ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ.

Γεύμα εργασίας

Επαθαν κι έμαθαν. Μετά την εμπειρία με την τρόικα στο Παρίσι και τα της ΔΕΘ, όπου το κυβερνητικό επιτελείο έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά και, για να το πω κομψά, δεν φαίνεται να τα πήγε εξαιρετικά, το Μαξίμου κρατά χαμηλούς τόνους για τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο.

Εξού και η επίσημη διαρροή είναι ότι πρόκειται για μια διμερή συνάντηση ρουτίνας στο πλαίσιο των τακτικών επαφών της Αθήνας με το Βερολίνο.

Παρόντες στο ραντεβού με τη Μέρκελ θα είναι ακόμη οι Σταύρος Παπασταύρου, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σοφία Βούλτεψη. Σημειώνω ότι η συνάντηση θα έχει και φαγητό. Ελπίζω να μην τους κάτσει στον λαιμό.

40 χρόνια φούρναρης

Τέλος, στη λογική 40 χρόνια φούρναρης κινείται η καμπάνια της Συγγρού για τα 40χρονα της ΝΔ. Το λέω επειδή και οι κονκάρδες (σε σχήμα ρόμβου) που φόρεσαν χθες ο Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο Γιώργος Κουμουτσάκος για να υποδεχθούν τους κυβερνητικούς συντάκτες στα γραφεία της ΝΔ κάτι τέτοιο ανέγραφαν (όπου φούρναρης, βάλτε ΝΔ).

Κονκάρδες δεν έδωσαν στους δημοσιογράφους. Τους έδωσαν, όμως, πληροφορίες για τις προγραμματιζόμενες φιέστες. Η πρώτη θα γίνει το Σάββατο στη Χαλκιδική. Θα είναι κοινή συνεδρίαση των Πολιτικών Επιτροπών της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ και θα χαιρετίσει ο Αντώνης Σαμαράς.

Μυστήριο, όμως, παραμένει, αν θα την τιμήσει με την παρουσία του ο Κώστας Καραμανλής. Οσο για τη δεύτερη, που θα γίνει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 4 Οκτωβρίου, πληροφορούμαι ότι δεν θα σταλούν προσωπικές προσκλήσεις σε κανέναν αρχηγό κόμματος.

Πόσο πιο λιανά να το κάνουν στον Γιώργο Καρατζαφέρη ότι δεν επιθυμούν σύμπλευση με τον ΛΑΟΣ;

Ο Γιώργος διαδηλωτής

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα είναι δυο ξένοι στην ίδια πόλη και μάλιστα στη Νέα Υόρκη. Αναφέρομαι στον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς αμφότεροι βρίσκονται στο Μεγάλο Μήλο αυτές τις μέρες.

Το ίδιο, εξάλλου, είχε γίνει και πέρυσι με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τις παράλληλες αυτής εκδηλώσεις. Ομως δεν συναντήθηκαν ποτέ. Υποθέτω ότι το ίδιο θα γίνει και φέτος.

Εξάλλου, ο Παπανδρέου έχει άλλη καούρα: την κλιματική αλλαγή, για την οποία διαδήλωσε προχθές μαζί με χιλιάδες ανθρώπους στη Νέα Υόρκη. Ποστάρισε μάλιστα και σχετική φωτογραφία στον λογαριασμό του στο twitter ο οποίος βρίσκεται σε οργασμό τα τελευταία 24ωρα.

Υπουργούς έχουμε

Από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα πέρασε χθες η νομπελίστρια Ειρήνης (1976) Μορίντ Μαγκουάιρ, την οποία έφερε στην Αθήνα το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡIZA Πάνος Τριγάζης.

Η ιρλανδή νομπελίστρια, η οποία τάσσεται υπέρ της διάλυσης του ΝΑΤΟ, είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κάτι του τύπου «όλες οι χώρες είχαν υπουργούς Πολέμου που στη συνέχεια έγιναν υπουργοί Αμυνας. Εσείς γιατί δεν δημιουργείτε υπουργείο Ειρήνης;».

Τι να της πει ο Τσίπρας; «Καλή ιδέα», της αντέτεινε, «αν και η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολλούς υπουργούς και υφυπουργούς».

Αχ, Ευδοξία

Μια Ευδοξία μονοπώλησε το χθεσινό γεύμα που παρέθεσε ο μητροπολίτης Ανθιμος προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αλεξανδρούπολη.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, η γυναίκα είναι μικρασιάτισσα προσφυγοπούλα – προϊόν μυθοπλασίας. Για την ακρίβεια, είναι η ηρωίδα μιας από τις ιστορίες που είχε εκδώσει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σε διηγήματα από τις Εκδόσεις Εστία.

Ομως του Βαρθολομαίου δεν του ξεφεύγει τίποτα. Εξού και βλέποντας τον Χαρακόπουλο στο γεύμα, του είπε ότι έχει διαβάσει τα διηγήματα και η ιστορία της Ευδοξίας τον συγκίνησε πολύ. Κοινώς, τον έστειλε αδιάβαστο…